Çinli bilim insanları Pasifik tabanında dev altın ve gümüş yatağı keşfetti

Çinli bilim insanlarının yürüttüğü derin deniz keşif çalışmalarında, dünya standartlarında büyük ölçekli bir maden yatağı tespit edildi. Söz konusu yatakta ton başına düşen altın miktarının en fazla 15,4 grama, gümüş miktarının ise 1 kilogramın üzerine kadar çıktığı bildirildi.

DÜNYA - 11-09-2026 10:43

Çinli bilim insanlarının yürüttüğü derin deniz keşif çalışmalarında, dünya standartlarında büyük ölçekli bir maden yatağı tespit edildi. Söz konusu yatakta ton başına düşen altın miktarının en fazla 15,4 grama, gümüş miktarının ise 1 kilogramın üzerine kadar çıktığı bildirildi.

Tsinghua Üniversitesi, Çin Jeolojik Araştırmalar Kurumu'na bağlı Qingdao Deniz Jeolojisi Enstitüsü ve Shanghai Jiao Tong Üniversitesi gibi önde gelen kurumların ortaklaşa yürüttüğü Batı Pasifik tabanı hidrotermal faaliyetleri ve kaynakları araştırma seferinde önemli bir bilimsel atılım gerçekleştirildi.

Araştırma ekibi, kendi geliştirdikleri ekipmanları kullanarak Batı Pasifik'te büyük ölçekli ve yüksek sıcaklıklı aktif bir hidrotermal alan tespit ederken, bu bölgenin devasa bir polimetalik sülfür kaynağı potansiyeli barındırdığını doğruladı.

Söz konusu araştırma görevi kapsamında 10 Ağustos'ta Shenzhen kentinden yola çıkan "Xiangyanghong 10" araştırma gemisi, 18 günlük sefer boyunca Çin’in münhasır ekonomik bölgesinde yer alan Batı Pasifik yay-arkası havzasında 7 ayrı dalış ve keşif operasyonu icra etti.

Gemideki laboratuvarlarda numuneler üzerinde yapılan ön analizler; cevherdeki altının en yüksek 15,4 ppm, gümüşün ise 1271 ppm seviyesine ulaştığını ve bu ortalama içerik düzeyinin karasal maden yataklarından belirgin şekilde üstün olduğunu ortaya koydu.

Keşfe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tsinghua Üniversitesi Deniz Mühendisliği Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Song Shiji, yataktaki değerli maden oranının altını çizerek, “15,4 ppm, her ton cevherde 15,4 gram altın; 1271 ppm ise her ton cevherde 1271 gram gümüş bulunduğu anlamına geliyor. Bu veriler, yatağın son derece yüksek bir madencilik değerine sahip olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı
Günün Diğer Haberleri