İki dev panda Çin’den ABD’ye yola çıktı

Pingping ve Fushuang adlı iki dev panda, Chengdu Dev Panda Araştırma ve Yetiştirme Merkezi’nde düzenlenen uğurlama töreninin ardından bugün saat 02.55’te (UTC+8) özel uçuşla ABD’deki Atlanta Hayvanat Bahçesi’ne doğru yola çıktı.

DÜNYA - 27-09-2026 11:50

Pandaların okyanus aşırı yolculuğunu güvenli ve rahat şekilde tamamlaması için ayrıntılı bir nakliye planı hazırlandı. Yolculuk boyunca ihtiyaç duyacakları taze bambu filizleri, bambu, elma ve acil durum ilaçları temin edilirken, Pingping ve Fushuang da uçuş öncesinde stresi azaltmaya yönelik uyum eğitiminden geçirildi.

Atlanta’ya varışlarının ardından karantinaya alınacak iki pandanın bakımını Çinli ekip üstlenecek. Ekip, karantina süresince Atlanta’da kalarak Pingping ve Fushuang’ın yeni ortamlarına kısa sürede uyum sağlamaları için gerekli bakım ve davranış eğitimlerini sürdürecek.

17 Mart 2020 doğumlu erkek panda Pingping ile 18 Ekim 2020 doğumlu dişi panda Fushuang, Çin ile Atlanta Hayvanat Bahçesi arasında dev pandaların korunması alanında 25 yıldır sürdürülen iş birliğinin yeni üyeleri olacak.

İki pandanın ABD’ye gönderilmesiyle taraflar arasında bu alanda 10 yıllık yeni bir iş birliği dönemi de başlayacak.

Taraflar, yeni iş birliği dönemi kapsamında dev pandaların bakımı ve yetiştirilmesinden hastalıkların önlenmesi ve tedavisine, bilimsel araştırmalardan kamuoyu eğitimine kadar çeşitli alanlarda ortak çalışmalarını derinleştirecek. İş birliği, yabani panda popülasyonlarının ve doğal yaşam alanlarının korunmasını da kapsayacak.

Pingping ve Fushuang’ın Atlanta’ya gönderilmesi, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in ABD’ye gerçekleştirdiği son ziyaret sırasında yaptığı açıklamanın ardından geldi. Xi, bir çift dev pandanın birkaç gün içinde Atlanta Hayvanat Bahçesi’ndeki yeni yuvalarına ulaşacağını duyurmuştu.

Hibya Haber Ajansı
Günün Diğer Haberleri