https://www.urfadabugun.com/bilgi/kullanici-sozlesmesi.html

Büyük Gıda Kavramı halkın dengeli beslenmesini sağlar

1990 yılında dönemin Fujian eyaletinin ÇKP Ningde Komisyonu Sekreteri Xi Jinping, kaleme aldığı “Yoksulluktan Kurtulmak” adlı kitapta şöyle yazdı: “Geçmişte gıda sadece dar anlamda pirinç, buğday, mısır ve diğer tahıl ürünleri olarak anlaşılırdı. Günümüzde ise gıda tüm yemek anlanıma gelir. Büyük Gıda Kavramı, eski merkezinde tahıl bulunduğu kavramın yerini aldı.”

DÜNYA - 07-05-2024 11:51

1990 yılında dönemin Fujian eyaletinin ÇKP Ningde Komisyonu Sekreteri Xi Jinping, kaleme aldığı “Yoksulluktan Kurtulmak” adlı kitapta şöyle yazdı:

“Geçmişte gıda sadece dar anlamda pirinç, buğday, mısır ve diğer tahıl ürünleri olarak anlaşılırdı. Günümüzde ise gıda tüm yemek anlanıma gelir. Büyük Gıda Kavramı, eski merkezinde tahıl bulunduğu kavramın yerini aldı.”

Geçtiğimiz 30 yılda Xi Jinping’in Büyük Gıda Kavramı üzerindeki düşünceleri daha da gelişiyor.

2015 yılında düzenlenen ÇKP Merkezi Köy Çalışmaları Toplantısı’nda, Büyük Tarım ve Büyük Gıda Kavramı’nın uygulanması ortaya koyuldu. Büyük Gıda Kavramı daha sonra 2016 Yılı ÇKP Merkez Komitesi 1.Sayılı Belgesi’ne yazıldı. 2017 yılında düzenlenen ÇKP Merkezi Köy Çalışmaları Toplantısı’nda, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping şöyle konuştu:

“Halkın gıda ihtiyaçları çeşitleniyor. Dolayısıyla  Büyük Tarım Kavramı ve Büyük Gıda Kavramı oluşturmalıyız. Ekilebilir araziler, otlaklar, ormanlar ve okyanusların yanı sıra bitkiler, hayvanlar ve mikroorganizmalardan kalori ve protein alabiliriz. Gıda kaynaklarını çok yönlü geliştirmeli ve çeşitlendirmeliyiz.”

Büyük Gıda Kavramı yerel duruma göre uygulanıyor

Çin’in kuzeyinde bulunan Heilongjiang eyaleti ülkenin ikinci büyük orman alanına sahiptir. Günümüzde Heilongjiang eyaleti, zengin orman kaynakları temelinde  tahıl, mantar, bitkisel ilaç, sebze, meyve ve hayvancılık endüstrilerini geliştirdi. Eyaletin yenilebilir mantar, kızıl çam fıstığı, fındık ve yaban mersini üretim miktarı ülkede ilk sırada yer aldı.  

Çin’in Shandong eyaletinde ise, vahşi doğayı taklit eden otomatik ve akıllı su ürünleri yetiştiriciliği çok yaygınlaştı. 2023 yılında Çin’in toplam yıllık su ürünleri üretimi bir önceki yıla göre yüzde 3,4 artışla 71 milyon tona ulaştı. Yetiştirilen su ürünleri,  Çin’in toplam su ürünleri üretiminin yüzde 81,9’unu oluşturdu.

Çin’in Hubei eyaletinin Qianjiang bölgesinde yaşayan halk, kerevit endüstrisiyle zenginleşti. Şu an yerel kerevit endüstrisinin toplam değeri 60 milyar yuanı geçti.

Haziran 2020’de Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Ningxia eyaletinin Helan ilçesinde incelemelerde bulundu. Yerel halk, çeltik tarlalarında balık ve yengeç yetiştirdi. Böylece balık ve yengeçler, çeltik tarlalarına gübre  olabilir ve çiftçiler, pirinç, balık ve yengeçlerin  ortak hasadını elde edebilir.

Çin hükümeti tarafından açıklanan verilere göre, 2023 yılında ülkenin toplam tahıl üretimi bir önceki yıla göre yüzde 1,3 artışla 695 milyar kiloya ulaşarak yeni rekor kırdı. Yıllık tahıl üretimi art arda dokuz yıldır 650 milyar kilonun üstüne çıktı. Cumhurbaşkanı Xi daha önce, “Çinliler kaselerini her zaman sımsıkı  kendi avuçlarında tutmalı” dedi. Günümüzde Çin vatandaşları eski yıllara oranla artık  daha zengin ve çeşitli beslenebiliyor.

Hibya Haber Ajansı
Günün Diğer Haberleri
https://www.urfadabugun.com/bilgi/kullanici-sozlesmesi.html