https://www.urfadabugun.com/bilgi/kullanici-sozlesmesi.html

Görüşmeler ve beklentiler

Federal Reserve ve ABD faiz oranlarının esrarengiz yolu piyasanın dikkatini çekmeye devam ediyor.

EKONOMİ - 08-05-2024 08:38

Federal Reserve ve ABD faiz oranlarının esrarengiz yolu piyasanın dikkatini çekmeye devam ediyor. Yatırımcılar arasındaki inanç eksikliği, bu hafta dolar ve Hazine tahvil getirilerinin farklı yönlerde olmasında açıkça görülüyor; ilki yükselirken uzun vadeli faizler geriliyor..

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi %0,19 , Japonya Nikkei %1 oranında gerileme gösterirken, Hong Kong'un Hang Seng'i %0,52 arttı.

Para biriminin yen, euro, sterlin ve diğer üç önemli para birimine karşı ölçümünü yapan ABD doları endeksi %0,09 artışla 105,51'e yükseldi ve Salı günkü %0,3'lük yükselişe katkıda bulundu. Euro %0,12 düşüşle 1,073 dolar geriledi.

ABD'nin uzun vadeli Hazine tahvil getirileri, dün yaklaşık bir ayın en düşük seviyesi olan %4,42'ye geriledikten sonra bu sabah %4,4651 seviyesinde işlemler gerçekleşiyor.

Ve TÜFE'nin düştüğü bir hafta boyunca önemli ekonomik verilerin olmaması nedeniyle politika yapıcıların görüşleri daha da önem kazanıyor. Bugünde Jefferson, Cook ve Boston Fed Başkanı Susan Collins'in çeşitli etkinliklerde konuşmalarını takip edeceğiz. Piyasalar içinde ve politika yapıcılar arasında faiz oranlarının uygun seviyesi hakkında tartışmalar devam ediyor. Önümüzdeki günlerde önemli ABD ekonomik verilerinin olmayışı, pozisyon alınacak veya tepki verilecek çok az şey olduğu anlamına geliyor Ham petrol, arz baskısının azaldığına dair işaretler ve Orta Doğu'da ateşkes sağlanmasına yönelik umutların devam etmesiyle iki ayın en düşük seviyeleri yakınlarında seyrediyor. Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,38 düşüşle varil başına 82,84 dolara ,WTI petrol vadeli işlemleri %0,36 düşüşle varil başına 78,10 dolara geriledi.

Yurtiçinde baktığımızda S&P’nin not artımı sonrasından kısmı realizasyonlar ama aynı zamanda güçlü bir piyasa gördük. Bu hafta sonu yayınlanacak bir dergi için yazı hazırlarken ( bildiğiniz/ takip ettiğimiz gibi sizler dergi çıkmadan Cuma günleri bültene koyduğumdan öncelik hakkına sahipsiniz ) sorunun biri - Yaz dönemi piyasalar açısından nasıl geçebilir? Bu süreçte piyasaları yakından etkileyebilecek en önemli gelişmeler neler olabilir, hangi konu başlıkları özellikle takip edilmeli?- sorusuna cevabın bir kısmında - cds primindeki gerileme gri listeden çıkma beklentisi bunun sonucunda… piyasaların canlı kalmasına neden olacak etmenler olarak dikkat çekmektedir.- yazıp gönderdikten sonra ajanslara -FATF yetkilileri Türkiye'nin gri listeden çıkarılması kararına ilişkin olarak geçen hafta ülkeye bir ziyaret gerçekleştirdi. Kamuya açıklanmayan ziyarette Türkiye'nin gri listeden çıkış konusunda sağladığı ilerleme ele alındı. Ziyareti gerçekleştiren ekibin yazacağı raporun Türkiye'nin gri listeden çıkarılması beklenen 28 Haziran toplantısında alınacak karar için temel oluşturması bekleniyor- haberi düşünce ki -Gri listede yer alan ülkeler, doğrudan yabancı yatırım girişlerinde sorunlar yaşıyor- akabinde de swap kanallarına yönelik bir haber daha gelince – CDS’lerdeki geri çekilme beraberinde Bankacılık ağırlıklı Borsa tarafında sert alımlarla karşılaştık. Süreç şaşırtıcı değil , yaz sezonu sıcak geçecek.

Manşette öne çıkanlar

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), Şubat 2021'den bu yana ilk defa 282 baz puanın altına gerileyerek 281,75 puana düştü.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bazı mecralarda yapılan "KDV oran artışı yapıldığı" haberlerinin gerçeği yansıtmadığını belirtilerek, halihazırda KDV artışına yönelik de herhangi bir çalışmanın olmadığını bildirdi.

Capital Economics, Türkiye'nin İsrail'le ticareti askıya alma kararının her iki ülkede de önemli bir makroekonomik etkisi olması beklenmiyor; Ancak İsrail'in inşaat ve gıda sektörlerini etkileyebileceğini öngörüyor.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, merkez bankasının uzun bir süre faiz oranları üzerinde sıkı durmasını beklediğini ve enflasyon göstergelerinin düşmemesi halinde faiz artırımı olasılığının olduğunu söyledi.

ABD Salı günü yaptığı açıklamada, şirketlerin Çinli telekomünikasyon ekipmanı üreticisi Huawei Technologies'e göndermesine izin veren bazı lisansları iptal ettiğini söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail’in ABD’ye Gazze Şeridi’ndeki Refah kentine yönelik operasyonun kısıtlı olacağına dair söz verdiğini belirtti.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Joachim Nagel, Euro bölgesi ekonomisindeki derin yapısal değişikliklerin önümüzdeki yıllarda enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı yaratabileceğini ancak ECB'nin yine de daha hızlı fiyat artışına müsamaha göstermemesi gerektiğini söyledi.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Ueda, Yen'deki hareketlerin şu ana kadar trend enflasyon üzerı̇nde büyük bir etkisini görmediklerini, ancak etkinin gelecekte önemlı̇ hale gelme riski bulunduğunu söyledi.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı
Günün Diğer Haberleri
https://www.urfadabugun.com/bilgi/kullanici-sozlesmesi.html