https://www.urfadabugun.com/bilgi/kullanici-sozlesmesi.html

Astra Zeneca Covid-19 aşısını geri çekiyor

Stockholm, 8 Mayıs (Hibya) - The Telegraph'ın haberine göre, ilaç devi Astra Zeneca Covid-19'a karşı geliştirdiği aşıyı dünya çapında geri çekiyor.

DÜNYA - 08-05-2024 08:36

Duyuru, şirketin aşının tehlikeli yan etkilere neden olabileceğini ilk kez fark etmesinden aylar sonra geldi.

Aşının geri çekilmesine ilişkin başvuru 5 Mart'ta yapıldı ve Salı günü yürürlüğe girdi.

The Telegraph'ın haberine göre, İsveç-İngiliz şirketine göre aşı sadece ticari nedenlerle piyasadan kaldırılıyor. Bunun nedeni, aşının yerini diğer üreticilerin virüsün yeni varyantlarına uyarlanmış güncellenmiş versiyonlarının alması nedeniyle talebin azalmış olması olarak gösterildi.

Aşı daha önce, aşılanan kişide düşük trombosit sayısı ile birlikte kan pıhtılaşmasına neden olan çok nadir ancak tehlikeli bir yan etki nedeniyle dikkat çekmişti.

Aşının yan etkiler Birleşik Krallık'ta en az 81 ölüm ve birkaç yüz ciddi yaralanma ile ilişkilendirildi. Geçtiğimiz yıl, Astra Zeneca'ya, aşıyı alan bir kadının Mart 2021'de hayatını kaybetmesinin ardından İngiltere'de dava açıldı.

Bu yılın Şubat ayında Astra Zeneca, aşının tehlikeli yan etkilere neden olabileceğini ilk kez yasal belgelerde kabul etti. Ancak şirket, aşıyı geri çekme kararının deneme veya kabulle bağlantılı olmadığı konusunda ısrar ederek zamanlamanın tamamen tesadüfi olduğunu belirtti.

Astra Zeneca yaptığı açıklamada, "aşının küresel salgının sona erdirilmesinde oynadığı rolden inanılmaz derecede gurur duyduğunu" söyledi. Bağımsız tahminlere göre, sadece ilk kullanım yılında aşı sayesinde 6,5 milyondan fazla hayat kurtarıldığını da belirtildi.

Mart 2021'de İsveç, ciddi yan etkileri araştırmak için Astra Zeneca ile aşılamaya ara verdi. Temmuz 2021'de İsveç Halk Sağlığı Kurumu aşının kullanımını tamamen durdurma kararı aldı.

 

Hibya Haber Ajansı
Günün Diğer Haberleri
https://www.urfadabugun.com/bilgi/kullanici-sozlesmesi.html