https://www.urfadabugun.com/bilgi/kullanici-sozlesmesi.html

TCMB- Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 44,16 ile öngörülerin üzerinde kaldı

İstanbul, 9 Mayıs (Hibya) – Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), finansal ve reel sektördeki karar alıcı ve uzman kişilerin katıldığı anketlerde yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 44,16 ile bir önceki enflasyon raporunda sunulan tahminin üzerinde kaldığını açıkladı.

EKONOMİ - 09-05-2024 12:43

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın yayımladığı yılın ikinci enflasyon raporunda, enflasyon beklentilerinin gerilemeye devam ettiği, ancak bir önceki enflasyon raporu öngörülerinin üzerinde olduğu belirtildi.

Finansal ve reel sektördeki karar alıcı ve uzman kişilerin katıldığı Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisinin bir önceki enflasyon raporu dönemine kıyasla 3,92 puan düşerek, yüzde 35,17; 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisinin 1,64 puan azalarak yüzde 22,05 olduğu belirtilen raporda diğer yandan 5 yıl sonrasına ilişkin enflasyon beklentisinin 0,31 puan yükselişle yüzde 12,32 olarak gerçekleştiği belirtildi.

Rapora göre, beklentilerdeki olumlu gelişmelere rağmen yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 44,16 ile bir önceki enflasyon raporunda sunulan tahminin üzerinde kaldı. İktisadi Yönelim Anketi ve Tüketici Eğilim Anketi verileri ise reel sektör ile tüketici kesiminin enflasyon beklentilerinin daha yüksek ve daha katı olduğuna işaret ediyor.

Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yer alan 12 ay sonrası TÜFE enflasyon beklentisi sorusuna verilen yanıtlardan elde edilen dağılım sola kayarken değişim katsayısı gibi beklentilerin yayılımına dair göstergeler sınırlı bir şekilde geriledi.

Asgari ücret ve yönetilen/yönlendirilen fiyat düzenlemeleriyle beraber tüketici fiyatlarına ilişkin yayılım endeksi yeniden yükselmiş, takip eden aylarda ise yataya yakın bir seyir izledi.

Önümüzdeki dönemde hizmetler sektörünün şokların etkisini zamana yayma özelliğini korumaya devam edeceği, dolayısıyla sektöre ait yayılım endeksinin yüksek değerler alacağı; diğer taraftan temel mal sektöründe yayılım endeksinin gerilemeye başlayacağı öngörülüyor.

 

Hibya Haber Ajansı
Günün Diğer Haberleri
https://www.urfadabugun.com/bilgi/kullanici-sozlesmesi.html