https://www.urfadabugun.com/bilgi/kullanici-sozlesmesi.html

Havanın nasıl olduğuna bakınız

New York Fed tarafından dün yayınlanan bir anket, Amerikalıların bundan bir yıl sonra enflasyon beklentilerinin Mart ayındaki %3 seviyesinden %3,3 seviyesine çıkardıklarını, üç yıl sonra ise %2,8 seviyesinde enflasyon beklediklerini ortaya koydu.

EKONOMİ - 14-05-2024 08:29

New York Fed tarafından dün yayınlanan bir anket, Amerikalıların bundan bir yıl sonra enflasyon beklentilerinin Mart ayındaki %3 seviyesinden %3,3 seviyesine çıkardıklarını, üç yıl sonra ise %2,8 seviyesinde enflasyon beklediklerini ortaya koydu. Bu, Michigan Üniversitesi'nin geçen Cuma yayınladığı ve hane halkının yaşam maliyeti konusunda endişe duymasıyla ABD tüketici güveninin Mayıs ayında altı ayın en düşük seviyesine gerilediğini gösteren bir raporun ardından geldi.

Bugün ABD’de ÜFE verisini takip edeceğiz ve beklenti: %2.2 gelmesinde yönünde ama haftanın asıl odak noktası, ilk çeyrekteki bazı yukarı yönlü sürprizlerin bir sıçrama mı yoksa endişe verici bir eğilim mi olduğunu görmek için yarın açıklanacak olan ABD TÜFE rakamları olacak. Beklentiler, çekirdek TÜFE'nin Mart ayındaki yıllık %3,8 seviyesinden Nisan ayında %3,6'ya yavaşlaması yönünde olurken ekirdek tüketici fiyatlarının da Nisan ayında aylık bazda %0,3, yıllık bazda ise %3,6 artması bekleniyor.

Asya borsaları bu sabah 15 ayın en yüksek seviyeleri civarında seyrederken, dolar merakla beklenen ABD enflasyon verileri öncesinde güçlü seyrine devam ederken, Japonya tahvilleri merkez bankasının tahvil alım programında bir miktar geri çekilmesiyle baskı altında kaldı. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi, Hong Kong hisselerindeki güçlü yükselişin art arda dördüncü haftaya da yayılmasıyla hafifçe tırmandı ve 2023 başından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Çin'de Hong Kong'un Hang Seng endeksi, Ocak ayının en düşük seviyelerinden %30 ve bir ayda neredeyse %20 arttı.

Son günlerdeki haber ve veriler arasında tüketici fiyatlarında art arda üçüncü aylık artış, beklenenden daha iyi ithalat verileri, rekor düzeyde düşük kredi büyümesi ve uzun verili özel hazine tahvillerinde bir trilyon yuan'ın pazarlanması yer alıyordu. Brent ham vadeli işlemleri 4 sent artışla varil başına 83,40 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Orta ham vadeli işlemleri 5 sent artışla varil başına 79,17 dolara çıktı. Gösterge kontratlar, dünyanın en büyük iki petrol tüketicisi olan ABD ve Çin'de talebin arttığına dair işaretler üzerine dün günü yükselişe geçti. Kimin sözü olduğunu hatırlayamadım ama görünüm aynen bu şekilde “Yatırımcılar, ne giyeceğine karar vermeden önce pencereden dışarı bakıp havanın nasıl olduğunu görmeye çalışan biri gibidir.”

Piyasalar bugün ve yarın tamamen tüketici enflasyon raporuyla ilgili olacaklar ve eğer veri beklentilerden düşük gelirse risk iştahı artacak fakat beklentiden yine yüksek gelirse risk iştahı da daha da azalacaktır. Bu arada bugün Fed Başkanı Powell’ın 17.00’deki konuşmasında ise yeni bir mesaj verip vermeyeceğini takip edeceğiz.

Bıst100 endeksinde 10.000 seviyesini ara destek olarak takip edeceğiz. Bu seviyenin üzerinde kalınamaması halinde bir önceki zirve olan ve artık kısa vade açısından daha önemli destek olarak gördüğümüz 9850 seviyesine kadar geri çekilme beklenebilir. Endekste 10180 seviyesini ise olası gün içi tepki ataklarında ilk direnç olarak verebiliriz.

Dünyadan manşet haberler

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kamuda tasarruf paketinin detayları için kameralar karşısına geçti. Üç ana başlık içeren pakette taşıtlardan kamu binalarına, yatırım projelerinden diğer harcama türlerine kadar birçok alanda tedbirler açıklandı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, dünya ekonomisinin son derece dirençli olduğunu kanıtladığını ve enflasyonun ise hemen hemen her yerde düşüş eğiliminde olduğunu ifade etti.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, farklı görüşlere sahip yetkililerin iletişiminin halk arasında para politikasının gidişatı hakkında kafa karışıklığına yol açabileceğini söyledi.

New York Fedı tarafından yayınlanan bir anket, Amerikalıların gelecek bir yıl için enflasyon beklentilerinin Mart ayına göre arttığını gösterdi. NY Fed'in Tüketici Beklentileri Anketi, katılımcıların Mart ayındaki ankette %3 olan bir yıl sonrası enflasyonuna ilişkin beklentilerininin %3,3'e çıktığını ortaya koyu. Üç yıl sonra için enflasyo beklentisi ise%2,9'dan beklenen %2,8'e yavaşladı. Ancak 5 yıllık enflasyon için Mart ayında yüzde %2,6 olan beklenti %2,8'e yükseldi.

Başkan Joe Biden Pazartesi günü Rusya'dan zenginleştirilmiş uranyum ithalatını yasaklayan yasayı imzaladı ve reaktör yakıtının sevkiyatına ilişkin sınırlamalar yürürlüğe girene kadar 90 günlük bir geri sayım başlattı. Biden'ın imzası aynı zamanda ABD nükleer santralleri için yerli uranyum tedariki oluşturmak amacıyla daha önce Kongre tarafından onaylanan yaklaşık 2,7 milyar dolarlık harcamanın da önünü açıyor. Bu para, federal hükümetin Rusya'dan uranyum ithalatına sınırlama getirmesine bağlıydı.

Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kiev'deki hükümetin moralini yükseltmek ve ezici bir Rus saldırısına direnmeye yardımcı olmak için yeni onaylanan 60 milyar dolarlık ABD yardımının dağıtılmasına yardımcı olmak için iki günlük Ukrayna ziyaretine başladı.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, politika hedeflerine ulaşmada birbirlerini engellememeleri için hükümet ve BOJ arasındaki koordinasyon ve işbirliğinin önemini vurguladı. Suzuki düzenlediği basın toplantısında, "Diğer politikaların uygulanmasını engellememek ve politika yapımının genel etkinliğini azaltmamak için yakın politika koordinasyonunu sürdürmek önemlidir" dedi.

Fransa Başkanı Emmanuel Macron, bloğun gelecekteki refahı için kritik olarak gördüğü daha derin finansal entegrasyonu teşvik etmek amacıyla büyük bir Fransız bankasının Avrupa Birliği'ndeki bir rakip tarafından devralınmasına açık olacağını söyledi.

Euro Bölgesi'ndeki işçilerin maaşlarındaki belirgin artışlar, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz oranlarını ne kadar indirebileceği konusunda tereddüt etmesine neden oluyor. Bu durum, ECB yetkililerinin faiz indirimleri konusunda temkinli olmalarına sebep oluyor.

Kaynak: A1 Capital

Hibya Haber Ajansı
Günün Diğer Haberleri
https://www.urfadabugun.com/bilgi/kullanici-sozlesmesi.html