https://www.urfadabugun.com/bilgi/kullanici-sozlesmesi.html

Veriler risk iştahını destekliyor

Haftanın en önemli konu başlığı olan ABD TÜFE rakamı aylık bazda %0,3 artışla piyasa beklentisine (%0,4) kıyasla daha iyimser bir sonuca işaret ederken manşet rakamın yıllık bazda %3,5’ten %3,4’e gerilemesi ile iki aylık artışın ardından enflasyonun yön değiştirdiğini gördük.

EKONOMİ - 16-05-2024 12:15

Haftanın en önemli konu başlığı olan ABD TÜFE rakamı aylık bazda %0,3 artışla piyasa beklentisine (%0,4) kıyasla daha iyimser bir sonuca işaret ederken manşet rakamın yıllık bazda %3,5’ten %3,4’e gerilemesi ile iki aylık artışın ardından enflasyonun yön değiştirdiğini gördük.

Dolayısıyla Fed’den faizlerin uzun süre yüksek kalacağına yönelik mesajlar gelmeye devam etse de önce Nisan ayı istihdam verilerinin ivme kaybetmesi, sonrasında ise aynı döneme ait fiyat artışlarının hız kesmesi yıl içinde faiz indirimi gelebileceğine dair beklentilerin korunmasını sağlıyor. Benzer şekilde perakende satışlar rakamı da durgunluğa işaret eden bir tablo çizdi. Bu kapsamda varlık fiyatlarının veriler sonrasında küresel ölçekte iyimser bir eğilim sergilediğini görüyoruz.

Bugünün veri takvimi daha kalabalık olsa da istihdamdaki son durumu yansıtacak olan işsizlik maaşı başvurularının yanında konut başlangıçları ve inşaat izinlerinin bir adım öne çıktığını söyleyebiliriz. Dimon’ın gerek makro gerekse mikro düzeyde verdiği mesajlar zaman zaman piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olabiliyor. Bu nedenle açıklamaların piyasalarda volatilite yarattığını görebiliriz.

TL: Gelişmekte olan ülke para birimleri hafta başından bu yana dolar karşısında iyimser bir eğilim sergilerken TL’nin de bu görünüme ayak uydurduğunu görüyoruz. Biraz daha uzun vadeli baktığımızda ise TL’nin reel olarak değer kazanma potansiyelinin yüksek olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Özellikle enflasyonla mücadelede son derece kararlı bir duruşun sergilenmesi TL’yi destekleyen bir zemin yaratıyor. Bu noktada Doha'da düzenlenen Katar Ekonomik Forumu'nda dün konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada enflasyonu kontrol altına almak için gereken her adımın atılacağının altını bir kez daha çizdi.

Borsa İstanbul: Borsa İstanbul’da son dönemde giderek belirginleşen bir ivme kaybı söz konusu. Bu tablonun değişmesi için öncelikle 10.200 puanın üzerinde kapanışlar görmemiz gerekir. Bu gerçekleşmediği müddetçe aşağı yönlü denemelerin sürmesi sürpriz olmayacaktır. Dolar bazında baktığımızda aynı ivme kaybını orada da görebiliyoruz. 320 doların aşılmaması bu bölgeyi bir tepeye dönüştürmüş durumda. Aşağıda 310 doların üzerinde kalınması ise şimdilik rahatlatıcı bir zemin yaratıyor. Özetle hem TL hem de USD bazında direnç bölgelerinin aşılamamasının yarattığı bir ivme kaybı görüyoruz. Destek noktalarının şimdilik çalışması baskıyı limitliyor ancak bunun da endeksi bir sıkışmaya ittiğini ve durgunluk yarattığını görüyoruz.

BIST-30 en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 11576.5 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 11496, 11403, 11322 ve 11230 destek olarak izlenebilir. 11658, 11751, 11832 ve 11924 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 32.6605 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 32.628, 32.5625, 32.497 ve 32.432 destek olarak izlenebilir. 32.693, 32.7585, 32.824 ve 32.889 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak ÜnlüCo

Hibya Haber Ajansı
Günün Diğer Haberleri
https://www.urfadabugun.com/bilgi/kullanici-sozlesmesi.html