https://www.urfadabugun.com/bilgi/kullanici-sozlesmesi.html

Xi ve Putin: Kapsamlı iş birliği ve ortaklığı daha ileriye taşıyacağız

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dün akşam Beijing’deki Zhongnanhai’da  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile dar kapsamlı bir görüşme yaptı. İki lider, rahat bir atmosfer içinde her iki tarafı ilgilendiren stratejik konular üzerine derinlemesine fikir alışverişinde bulundu.

DÜNYA - 17-05-2024 11:38

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, dün akşam Beijing’deki Zhongnanhai’da  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile dar kapsamlı bir görüşme yaptı. İki lider, rahat bir atmosfer içinde her iki tarafı ilgilendiren stratejik konular üzerine derinlemesine fikir alışverişinde bulundu.

Xi, görüşmede mevcut dünyanın yüzyıldır hiç görülmemiş değişimler geçirdiğine ve yeni bir kaos dönemine girdiğini hatırlatarak tüm bu değişimler ve sorunlar karşısında Çin’in hep kendi stratejik gayesini koruduğunu söyledi.

ÇKP’nin liderliğiyle Çin halkının çeşitli zorluklara göğüs gererek yüksek nitelikli kalkınma ve Çin tarzı modernizasyonu ilerlettiğine dikkat çeken Xi, Rusya’nın da aralarında bulunduğu ülkelerle birlikte, dayanışma ve işbirliğini pekiştirerek küresel yönetişimi doğru istikamette yönlendirmeye, uluslararası adalet ve hakkaniyeti koruyarak dünya barışı ve ortak kalkınmayı hızlandırmaya çaba harcayacaklarını öne sürdü.

Çin’in gelişiminin engellenemez olduğunu hatırlatan Putin, Çin dâhil olmak üzere diğer “Küresel Güney” ülkeleriyle iş birliğini güçlendirerek daha eşit ve çok kutuplu bir dünya inşa etmeye çaba göstereceklerini kaydetti.

“Küresel Güvenlik İnisiyatifi, güvenlik sorunlarının çözümü için gerekli”

Çin’in öteden beri sergilediği tutum ve Ukrayna krizinin siyasi yollarla çözülmesi için harcadığı çabaları aktaran Xi, her hangi bir önemli meselenin ele alındığında, hem semptomlarına hem de temel nedenlerine bakılması, hem kısa vadeli hem de uzun vadeli bir çözümün bulunması gerektiğini vurguladı.

Xi, şu ifadeleri kullandı: “Öne sürdüğüm Küresel Güvenlik İnisiyatifi’nin özünde ortak, kapsamlı, iş birliği içinde ve sürdürülebilir güvenlik kavramı yatıyor. Ukrayna krizinin çözülmesi için temel bir yöntem de dengeli, verimli ve sürdürülebilir yeni tip güvenlik çerçevesinin oluşumu.”

Xi, Rusya ile Çin’in kabul gördüğü, tarafların eşit bir şekilde katılımıyla tüm çözümlerin adil bir şekilde tartışılacağı bir uluslararası uzlaşı toplantısının uygun bir zaman düzenlenmesini destekleyerek Ukrayna krizinin bir an önce siyasi çözüme bağlanması için yapıcı rol oynamaya hazır olduklarını söyledi.

“Çin ile yoğun temasımız sürecek”

Putin ise Çin’in Ukrayna sorununda sergilediği objektif, adil ve dengeli tutumunu takdir ederek, Çin’in Ukrayna krizinin siyasi yollardan çözülmesinde yapıcı rol oynamaya devam etmesini beklediklerini aktardı. Putin, Rusya’nın da bu yöndeki çabalarını sürdürerek içtenlik göstereceğini ve Çin ile yoğun teması koruyacağını vurguladı.

 “Son yıllarda birkaç kez görüştük, her buluşmamız içtenlik ve derin bir samimiyet içerisinde gerçekleştirildi ve verimli sonuçlar kazanıldı” diyen Xi, Putin’le yoğun teması sürdürerek birlikte ikili ilişkilerin gelişimine yön vermeye, yeni dönemde Çin-Rusya kapsamlı stratejik iş birliği ve ortaklık ilişkilerini daha ileriye taşımaya, iki halka daha fazla iyilik getirip dünyanın güvenliği ile istikrarına katkılarda bulunmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

“Sayın Cumhurbaşkanı Xi ile gerçekleştirdiğimiz her görüşme son derece anlamlıdır” diyen Putin, Xi’le yakın teması koruyarak varılan konsensüsleri yerine getirerek iki ülke arasındaki kapsamlı stratejik iş birliği ve ortaklık ilişkilerinin derinlemesine gelişimini güvence altına almaya çalışacaklarını söyledi. 

Hibya Haber Ajansı
Günün Diğer Haberleri
https://www.urfadabugun.com/bilgi/kullanici-sozlesmesi.html