https://www.urfadabugun.com/bilgi/kullanici-sozlesmesi.html

FX analizi

USD/TRY: ABD'de dün haftalık işsizlik başvuruları beklentilerin (220bin) hafif üzerinde 222bin olarak gerçekleşirken, verilerin Fed'e yönelik faiz indirim beklentilerini desteklemesine karşın üyelerden temkinli açıklamalar gelmesi risk iştahını bir miktar baskıladı.

EKONOMİ - 17-05-2024 11:53

 Dolar endeksi (DXY) ise 104,1'e kadar geriledikten sonra kısmen yükselişle 104,6'yı test etti. Bu ortamda, ABD endeksleri %0,1-0,3 arasında geri çekildi. Bu sabaha bakıldığında paritelerde genel olarak yatay hareketler var. Yurtiçinde ise dün yayımlanan menkul kıymet istatistikleri tahvil tarafında yabancı yerleşiklerin 2,8 milyar USD'lik güçlü bir haftalık alım yaptığını gösterdi. Gözlenen güçlü para girişi, artan TCMB rezervleri, düşen Kur Korumalı Mevduatla birlikte TL varlıklar için görünüm pozitif. Halihazırda ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) 270 baz puanın altında. Bu sabah yurtiçinde TCMB piyasa katılımcıları anketi yayımlandı. 2024 yıl sonu TÜFE beklentisi %43,64 (önceki: %44,16) olarak açıklandı. Son olarak fiyatlamalara bakıldığında, Dolar/TL tarafında önemli bir değişiklik yok. Kurda 32,15 - 32,35 arasındaki yön arayışı sürüyor. 

EUR/USD: ABD'de dün açıklanan istihdam piyasası verilerinden haftalık işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti. Veri ardından ABD 10 yıllık tahvil faizi de %4,32'ye kadar geri çekildi. Diğer taraftan Fed yetkililerinden %2 enflasyon hedefine ulaşmanın uzun sürebileceği açıklandı. Son dönemde açıklanan veriler Fed'e yönelik faiz indirim beklentilerini desteklerken Fed yetkililerinden gelen temkinli açıklamalar risk iştahının baskılanmasına sebep oldu. Avrupa tarafında ise ECB Yönetim Kurulu Üyesi Schnabel, haziran ve temmuz aylarında üst üste faiz indirimi beklentisine karşı uyarıda bulunarak, mevcut veriye göre temmuzda faiz indiriminin gerekli gözükmediğini ve verileri dikkatlice incelemeleri gerektiğini, çünkü burada erken gevşeme riskinin bulunduğunu belirtti. Veri tarafında ECB'nin para politikasına yön verecek olan verilerden bugün nisan ayına ilişkin Avrupa Bölgesi nihai TÜFE takip edilecek. Dün kısmi geri çekilen paritedeki teknik seviyelere bakıldığında, 1,0890 direnç seviyesinin aşılması durumunda 1,0945 seviyesi takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1,0840 ve 1,08 sıralı seviyeler destek konumunda.

XAU/USD: ABD'de açıklanan kritik TÜFE verisinin beklentinin altında açıklanmasına rağmen FED üyeleri temkinli yaklaşımını korumaya devam ediyor. Son işlem gününü Ons Altın %0,4 düşüşle 2.377 seviyesinde tamamladı. Dün birçok Fed üyesinin olası faiz indirimlerine yönelik temkinli yaklaşım izlemesi değerli maden üzerinde baskı yapmış gözüküyor. Fed başkanları %2'lik enflasyon hedefine ulaşılmasının beklentilerden daha uzun sürebileceğini vurguladı. Son olarak değerli madende teknik seviyelere bakıldığında 2.368 ardından 2.334 seviyeleri gün içi destekler olarak öne çıkarken, 2.400 seviyesi direnç konumunda. Sonraki direnç ise 2.418 civarında. 

Kaynak: Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı
Günün Diğer Haberleri
https://www.urfadabugun.com/bilgi/kullanici-sozlesmesi.html