İSTANBUL (AA) - Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te bulunan Uluslararası Balkan Üniversitesi (IBU), dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilere verdiği nitelikli eğitimin yanı sıra, sosyal bilimler ve mühendislik alanında yayımladığı 14 dergiyle Balkanlar'da bölüm sayısı ve üniversite büyüklüğüne göre en fazla yayın yapan üniversite oldu.

Uluslararası Balkan Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, IBU bünyesinde çıkardığı 14 akademik dergi ile Balkanlar’da bulunan üniversiteler arasındaki yayın birinciliğini tescilledi.

Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Dursun Erdem’in öncülüğünde kurulan ve İngilizce, Türkçe ve Rusça dillerinde karışık yayın yapan, bilimin, sosyal bilimlerin ve Türkoloji’nin merkezi konumundaki "Turkish Studies" ile mühendislik alanında yüzde 100 İngilizce olarak yayın yapan farklı dergileri bünyesinde barındıran IBU, 14’ten fazla hakemli bilimsel dergi ile akademisyenlerin, araştırmacıların ve bilim insanlarının araştırmalarını uluslararası arenada sunmaları için bir platform haline geldi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Mehmet Dursun Erdem, Uluslararası Balkan Üniversitesi’ne bağlı yayınlar içerisinde "gurur kaynağı" olarak nitelendirdikleri "Turkish Studies" dergisinin ULAKBİM verilerine göre en fazla görüntülenen dergi olduğunu aktardı.

Erdem, "Bilim Dünyasında bir marka haline gelen ‘Turkish Studies’, 224.000 tekil görüntüleme ile kategorisi içerisinde bulunan dergiler içerisinde kendisine en yakın dergiden 5 kat daha fazla görüntülenme aldı. Üniversitemiz bünyesinde çıkan 14 dergimiz ile Balkanların bölüm sayısı ve üniversite büyüklüğüne göre en fazla yayın yapan üniversiteyiz.

Balkanlar'daki ve Türkiye’deki akademisyenlerden birçoğu bilimsel yazılarını bizim dergilerimizde yayımlamak istiyor. Özellikle süreli yayınlardaki başarımız ve dergilerimizin hepsinin indeksli olmasından ötürü en fazla tercih edilen yayınlara sahip olmamız bizim açımızdan da bir övünç kaynağı." değerlendirmesinde bulundu.

Bölgedeki en genç üniversitelerden birisi olmalarına rağmen yayın birincisi olmaları, geleceğe umutla bakmalarını sağladığını belirten Erdem, "Sosyal bilimler alanında yayımladığımız 8 dergimiz, İngilizce, Türkçe ve Rusça dillerinde karışık olarak çıkıyor. Mühendislik üzerine yayın yapan 5 dergimiz ise yüzde 100 İngilizce yayın yapıyor." açıklamasını yaptı.

Erdem, "Dergi sayısı bakımından bölgedeki birinci üniversite olmamızın yanı sıra, dergilerimiz ve diğer bütün yayınlarımız uluslararası indekslere sahip ciddi yayınlar. Mesela sosyal bilimler alanında yayınlanan “Turkish Studies” dergisi, geçen yıl TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi verilerine göre en çok atıf alan ikinci dergi, en fazla görüntülenen birinci dergi seçildi. Ayrıca Web of Science indeksinde binlerce atıf aldığı da görüldü.Yayınlarımızın bugünlere gelmesinde katkıda bulunan bilim dünyasından değerli akademisyenlerimize ve emeği olan herkese sonsuz şükranlarımızı sunarız." ifadelerini kullandı.