Diyarbakır’ın Sur İlçesinde han girişinde yer alan Gümüşçüsü Sait Gökal, bu mesleğe 35 yıl önce başladığını belirtti.

Ustası Mehmet Ali Egmez’den bu işi öğrendiğini aktaran Gökal, “Daha küçükken bana bakır takılar hakkında her şeyi öğretti. Dükkanda görülen her bir takı 50-60 yıllık ve eskidi artık denilerek çöpe atılması düşünülen parçalardı. Şu an içlerinde en özeli ise Lice'de varlıklı bir aileden getirdiğimiz saf bakır Kürt gerdanlığıdır. Gerdanlık saf bakırdan olduğu için biraz oksitlenmiş ama temiz bir bezle silindiği anda ışıltılı bir bakıra dönüşüyor.” seklinde konuştu.

İnsanların tasarımı ve yapımlarının aylar süren ürünleri çok cüzi fiyatlara sattıklarını ifade eden Gökal, “Bizde bazı ürünleri Diyarbakır'ın köylerine giderek aldık. Aldığımız bu ürünlerin tamamı neredeyse gümüş olduğu için oksitlenmişti, gerekli bakımları yaptık ve satıyoruz. Şu an ürünlerimiz yerli, yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Mesela bazı ürünlerin çerçeve içine konulması isteniyor. Çerçeve içerisine yerleştirdiğimiz ürünlere çok fazla talep oluyor. Buradan aldıkları o ürünleri evlerine çerçeve halinde asıyorlar.” dedi.

Gökal, ürünlerin fiyatlandırması hakkında şu bilgiyi verdi:

“Takı olarak fiyat aralığımız 200 TL ile bin - bin 500 arası değişiyor. Tabii tasarıma ve süsleme malzemesine göre bu bazen artıyor veya özel talebe göre fiyat aralığı farklılık gösteriyor. Biz genellikle kadın takıları üzerine çalışıyoruz. Kolye, küpe, bileklik, düğün ve özel günlerde alınlara takılan aksesuarlarla çalışıyoruz.”

Ara sıra dükkana uğrayarak ürünleri incelediğini belirten Vahap Haxneh “Sait abinin dükkanında eski kültüre uygun takılar var. Gerçekten takıların dilinden anlıyor. Şimdi sipariş üzerine bakır bir saat getirdim. Saatin üzerinde doğal taştan desenler var. Bunların tarihi bir değeri olduğu için günlük hayatta kullanmak yerine evimin bir köşesinde yer alsın istiyorum. Sipariş üzerine çerçeve yaptırıldığı için saati getirdim. Ürünlere tarihi bir çerçeve yapılıyor. Arkaya kültürel desenlerden kumaş geriyor ürünü içine koyup ışıklandırma yapılıyor. Bende saatimi yaptırıp evime asmak istiyorum. Kültürümüzü böyle bende çocuklarıma genç nesillere aktaracağım.” dedi.

Hibya Haber Ajansı