İSTANBUL (AA) - Alternatif Bank, 2023 yılının ilk çeyreğinde 313 milyon TL net kar elde etti.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Alternatif Bank’ın 2023 yılının ilk çeyreğinde konsolide rakamlarına göre toplam aktif büyüklüğü, 53 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bankanın bu dönem nakdi (finansal kiralama alacakları dâhil) ve gayri nakdi kredilerle ülke ekonomisine sağladığı destek ise 51 milyar TL oldu.

Mevduat hacmini 24 milyar TL düzeyine getiren Alternatif Bank, bilanço optimizasyonu yaklaşımıyla aktif kalitesini korumaya devam etti. Bankanın öz kaynakları yüzde 13’lük artışla 4,6 milyar TL seviyesine yükselirken, bu dönem sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 21,8 oldu. 2023’ün ilk çeyreğinde gösterdiği istikrarlı performansla birlikte, Alternatif Bank’ın konsolide net dönem kârı ise 313 milyon TL olarak gerçekleşti.

- "Ülkemiz tarihinin en zor ve acılı dönemlerinden birini geride bırakırken önceliğimiz dayanışma oldu"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Alternatif Bank Genel Müdürü Kaan Gür, küresel boyutta makroekonomik belirsizliklerin devam ettiği 2023’ün ilk çeyreğinde, Türkiye'nin tarihinin en büyük deprem felaketiyle sarsıldığın vurguladı. Gür, şunları aktardı:

"Bu olağanüstü dönemde banka olarak iş sürekliliği bakış açısıyla müşterilerimize, sektöre ve ülke ekonomisine karşı sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam ederken, odağımız felaketten etkilenen vatandaşlarımız için yapılan yardımlar oldu. Bu doğrultuda başta çalışanlarımız ve müşterilerimiz olmak üzere bölgedeki tüm paydaşlarımıza destek olmak için devlet kurumlarımızla dayanışma içinde yoğun bir gayret gösterdik. Kısa vadede gerçekleştirdiğimiz ayni ve nakdi yardımlar 40 milyon TL’yi aştı.

Yaraların sarılması ve bölgenin yeniden ayağa kaldırılması için yürütülen çalışmalara var gücümüzle katkı sağlamaya devam edeceğiz. Depremin, ekonomimiz üzerindeki olumsuz etkilerinin hissedildiği bu dönemde ‘Basiretli, Danışman ve Sorumlu Bankacılık’ ilkelerimizin önemini bir kez daha tecrübe ettik. Bu ilkelerimizden aldığımız güçle yılın ilk çeyreğini hedeflerimiz doğrultusunda geride bıraktık. Yaşadığımız büyük kayıpları unutmadan yaraları sarmak için umut ve dayanışma içinde var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz."

- "Dijital bankacılıkta insana dokunan yaklaşımımız fark yaratıyor"

Alternatif Bank’ın dijitalleşme yaklaşımını vurgulayan Gür, dijitalleşmeyi her zaman müşterilerine sundukları toplam değer önerisinin bir tamamlayıcısı olarak gördüklerinin altını çizdi. Gür, bu anlayışla teknoloji ile insani dokunuşu en iyi şekilde harmanlayan bir dijital bankacılık deneyimi geliştirmek için çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini belirterek, "Mobil bankacılık uygulamamıza GastroClub üyeliğinin ve iştirakimiz Alternatif Yatırım’ın sunduğu hizmetlerin entegre edilmesi, kare kod ile işlem yapma gibi geliştirmeler bu eforumuzun değerli birer örneğini oluşturuyor. Dijital deneyim açısından gerçekleştirdiğimiz bu adımların yansımasını müşteri kazanımı olarak net şekilde gözlemliyoruz. Yılın ilk üç ayında yeni müşterilerimizin yüzde 77’si dijital kanallardan gelmiş bulunuyor. Önümüzdeki dönemde dijital bankacılık yaklaşımımızla müşterilerimizin hayatına değer katmaya devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.

- "Dış ticaretin finansmanında yenilikçi hizmetler sunuyoruz"

Gür, dış ticaretin Alternatif Bank'ın en güçlü kaslarından biri olduğunu ve bu alanda ‘Danışman Bankacılık’ vizyonuyla müşterileri hem finansman araçları hem de bilgi birikimleriyle desteklemeye devam ettiklerini vurgulayarak, "Bu kapsamda Merkez Bankası’nın yürürlüğe koyduğu SWAP Anlaşmaları Kaynaklı Reeskont Kredisi ürününü ülkemizde kullanıma sunan öncü bankalardan biri olduk. TCMB’nin SWAP anlaşması imzaladığı Katar, Çin, Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri ile gerçekleştirilen ticareti ülkelerin yerel para birimiyle yapabilmesini sağlayan bu yeni ürünümüzle müşterilerimize daha avantajlı bir finansman imkânı sunarken, işleyiş ve taahhütler açısından sade yapısıyla dış ticaret yapan firmalara kolaylık yaratıyoruz. Dış ticaretin finansmanında yenilikçi ve öncü çözümlerimizle her zaman firmalarımıza değer katmaya devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Alternatif Bank, Engelsiz Bankacılık çalışmalarıyla sektörüne örnek oluyor"

Alternatif Bank’ın Engelsiz Bankacılık alanındaki çalışmalarıyla ilgili de görüşlerini aktaran Gür, şunları kaydetti:

"Alternatif Bank olarak son 4 yıldır Engelsiz Bankacılık çalışmalarımızı artan bir ivmeyle sürdürüyoruz. Bu kapsamda en yenilikçi projelerimizden biri Erişilebilir Bankacılık Terimleri Sözlüğü oldu. Bugün işitme engelliler başta olmak üzere, toplumun önemli bir kısmı bankacılık terimlerini anlamada zorluklar yaşıyor. Bunun arkasında düşük finansal okuryazarlık kadar, pek çok bankacılık teriminin Türk işaret dilinde tam bir karşılığının bulunmaması ya da henüz tercüme edilmemiş olması yatıyor. Bu sorunu çözmek için gerçekleştirdiğimiz çalışmamızla finansal kapsayıcılık adına önemli bir adım attığımıza inanıyorum. Erişilebilirlik, farkındalık ve istihdam boyutlarında çalışmalarımızı sürdürerek, Engelsiz Bankacılık konusunda sektörümüzde zihniyet değişimine öncülük etmeyi sürdüreceğiz."