İSTANBUL (AA) - Profen ile SES, Türkiye, Orta Doğu ve Afrika'daki enerji şirketlerinin, devlet kurumlarının, telekomünikasyon şirketleri ve insani yardım kuruluşlarının yakında yüksek performanslı, düşük gecikmeli uydu tabanlı bağlantı hizmetlerine erişebileceklerini açıkladı.

Şirket açıklamasına göre, küresel yüksek teknoloji çözümleri şirketi Profen, birleştirilmiş kapasite ve altyapı anlaşmaları çerçevesinde SES'in ikinci nesil orta dünya yörünge (MEO) sistemi olan O3b mPOWER'dan faydalanacak ve ortaklaşa yüksek performanslı bağlantı sağlamak üzere Türkiye'de bir ağ geçidi kurarak belirlenen pazar fırsatlarına 10 Gbps'den fazla hızda hizmet sağlayabilecek.

Profen'in telekomünikasyon, finans, enerji ve insani yardım kuruluşları gibi sektörlerdeki müşterileri, O3b mPOWER ağ geçidi sistemini ağlarının merkezine kurarak daha güvenli ağlar oluşturabilecek ve uç noktalar arasındaki gerekli atlamaları azaltarak gecikme süresini en aza indirebilecek.

Buna ek olarak Profen, mobil veri aktarımı, afet kurtarma ve özel 5G gibi bir dizi hizmet sunarak yerel şirketlerin yanı sıra, Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Orta Asya'daki komşu şirketlerin güçlü etkide hizmet seviyesi anlaşmalarıyla desteklenen hizmet fırsatlarından yararlanmasını sağlayacak.

Ortaklık, bölgenin dijital altyapısını ve genişbant hizmetlerini güçlendirmek üzere tasarlandı. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği verilerine göre, Türkiye'de yüzde 83 yaygınlık oranıyla 71 milyondan fazla internet kullanıcısı bulunuyor. Aynı araştırma ayrıca, ülke genelinde 5G ağlarının düzenlenmesi planlanırken, bugün yaklaşık 82 milyon hücresel mobil bağlantının 2023 yılında hala 3G ve 4G ağlarında olduğunu gösteriyor.

Profen ve SES arasındaki ortaklık, sadece dijital altyapıyı ve geniş bant hizmetlerini desteklemekle kalmayacak, aynı zamanda her iki şirketin de denizcilik ve havacılık gibi çeşitli pazar segmentlerine bağlantı çözümleri sunmasını sağlayacak ve sonuç olarak gelişmiş ağ kapsamı, daha yüksek hızlar, düşük gecikme süresi ve daha güvenilir sonuçlar elde edilmesini sağlayacak.

- "Teknolojik devrimin ön saflarında yer almaktan gurur duyuyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Profen İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan Cem Odaman, O3b mPOWER sisteminin lansmanının, uydu iletişim endüstrisi için önemli bir kilometre taşını temsil ettiğini belirterek, "Bu teknolojik devrimin ön saflarında yer almaktan gurur duyuyoruz. Yüksek teknoloji çözümlerinin lider sağlayıcısı olarak Profen, müşterilerimize yenilikçi ve güvenilir bağlantı hizmetleri sunmaya kendini adamıştır. SES'in O3b mPOWER ağ geçidinin Türkiye'de konuşlandırılmasıyla, müşterilerimize yüksek performanslı, düşük gecikmeli uydu tabanlı bağlantı hizmetlerine karada, denizde veya havada benzeri görülmemiş erişim sunmaktan heyecan duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

SES Kurumsal ve Bulut Küresel Başkanı Brendan O'Callaghan ise Profen ile ortaklık yapmaktan ve Türkiye'ye ve çevre bölgelere yüksek verimli ve düşük gecikmeli uydu destekli hizmetleri birlikte sunmaktan dolayı büyük heyecan duyduklarını aktararak, "O3b mPOWER ile Profen, ihtiyaç duyulan her zaman ve her yerde güvenilir ve yüksek hızlı bir ağa erişebilecek ve merakla beklenen 5G teknolojisi de dahil olmak üzere müşterilerinin değişen bağlantı taleplerini hızlı ve esnek bir şekilde karşılayabilecek." değerlendirmesinde bulundu.

2022 Aralık ve 2023'ün nisan aylarında iki fırlatma gerçekleştirilirken, iki ilave uydunun daha fırlatılacağı üçüncü ve son fırlatma ile toplam uydu sayısının 6'ya ulaşacağı belirtiliyor. Sistemin 2023'ün üçüncü çeyreğinde faaliyete geçmesi ve bu sayede şirketlerle kuruluşların, sektörün en verimli, öngörülebilir düşük gecikme süresini sunan ve "ultra güvenilir" hizmet kullanılabilirliğini sağlayan yüksek performanslı ağ hizmetlerinden yararlanması bekleniyor.