Yaz mevsiminin yaklaÅmasıyla birlikte yola koyulan tarım iÅçileri, her yıl olduÄu gibi bu yıl da yönünü Ãukurova'nın bereketli topraklarına çeviriyor. Kürt illerinden gelen yüzlerce tarım iÅçisi, Adana'nın tarlalarında emek sömürüsüne maruz bırakılıyor. Tarlalarda emekleri en çok sömürülenler ise kadınlar oluyor.
Â
Adana'nın YüreÄir ilçesine baÄlı Kürkçüler mahallesinde çalıÅan kadınlar, sabahın ilk ıÅıklarıyla birlikte tarlaların yolunu tutuyor. Ãocuk bakımı yetmiyormuÅ gibi kaldıkları çadırların bakımlarıyla da ilgilenen tarım iÅçisi kadınlar, sabah 06.00'dan akÅam 20.00'ye kadar tarlalarda çalıÅıyor. SoÄan tarlasında çalıÅan kadınlar, doldurdukları çuval baÅına 5 TL kazanıyor.
Â
'ÃOK ZAHMETLİ BİR İÅ'
Â
Kadınlardan Hediye Dinç, çalıÅma Åartlarını Åu Åekilde anlattı: "Sabah erkenden gelip önce soÄanları topraktan söküyoruz. Sonra kalan köklerini makasla kesip soÄanları büyüklüklerine göre çuvallara koyuyoruz. Ve daha sonra çuvalın aÄzını iple baÄlıyoruz. Bu kadar iÅi bir günde yapıyoruz. Ãok zahmetli ve yorucu bir iÅtir" dedi.
Â
'KİM KENDİ TARLASINDA ÃALIÅMAK İSTEMEZ Kİ'
Â
Ãadırlarda yaÅadıklarını dile getiren Dinç, tarlada iÅleri bittikten sonra evde de çalıÅtıklarını belirterek, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte tarlada çalıÅmanın onlar için daha da zor olduÄunu kaydetti. ÃalıÅmak zorunda oldukları için memleketlerini bırakıp geldiklerini dile getiren Dinç, "Kim kendi tarlasında kendi memleketinde çalıÅmak istemez ki... Ama olanaklarımız olmadıÄı için bu çileyi çekmek zorundayızâ diye konuÅtu.
Â
'HEM TARLA HEM ÃADIR'
Â
22 yıldır tarım iÅçiliÄi yapan ve Diyarbakır'dan gelen Sakine Kırar, "Memlekette iÅ olmayınca buraya geliyoruz. Burada çadırlarda kalıyoruz. Tarlada zaten çalıÅmak zordur. Hele kadın için daha zordur. Ãünkü tarlada çalıÅmak yetmezmiÅ gibi gidip çadırlarda iÅ yapıyoruz. Kadının çilesi bitmiyorâ Åeklinde konuÅtu. Zahmetli çalıÅmaya raÄmen bazen paralarını zamanında almamaktan kaynaklı zorluklar yaÅadıklarını söyleyen Kırar, 6 çocuÄu olduÄunu ve hepsinin küçük olmasından kaynaklı Adanaâya beraberinde getirdiÄini ifade etti.
Â
'MECBUR OLDUÄUMUZ İÃİN ÃALIÅIYORUZ'
Â
Urfa'dan gelen ve 13 yıldır tarlada çalıÅan Nazife Sevik de, çocuklarının iÅi olmadıÄı ve memlekette iÅ bulamadıkları için Adanaâya çalıÅmaya geldiklerini kaydetti. Sevik, âEvimizi bıraktık ve gelip burada çadırda kalıyoruz. Hele Adana'nın sıcaÄında çadırda kalmak tam bir çile. Geçenlerde yaÄmur yaÄdı ve çadırların her tarafı çamur olduÄu için dıÅarı çıkamadık. Ama mecbur olduÄumuz için tüm bunlara katlanmak zorundayız" dedi. Yazın tarlada kazandıklarıyla kıÅın memlekette geçimlerini saÄladıklarını ifade eden Sevik, kadınların tarlada daha fazla zorlandıÄını belirtti.
Â
âTANKERLERDEN İÃTİÄİMİZ SUDAN HASTALANIYORUZâ
Â
Urfa'dan gelen Rabia DoÄan, 15 saat çalıÅmalarına raÄmen sadece 35-40 TL alabildiklerini söyleyerek, umutlarla Adana'ya geldikleri; ancak umduklarını bulamadıklarını belirtti. Devletin kendilerini bu hale getirdiÄini kaydeden DoÄan, memleketlerinde iÅ olanakları yaratılmadıÄını söyledi. Kendini bildi bileli tarlada çalıÅtıÄını aktaran DoÄan, tarlaya getirilen tankerlerden su içtiklerinden kaynaklı hastalandıklarını belirterek, Åöyle devam etti: âTarlada çalıÅma koÅulları yaÅanılacak koÅullar deÄildir. Mecburiyetten bu iÅi yapıyoruz. Evimizi buradan kazandıÄımız para ile geçindiriyoruz.â