WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
GÜNCEL

Doç. Dr. Ceylan: Doğru zamanda, doğru dozda ve süreyle antibiyotik kullanımı gerekiyor

Şanlıurfa, 18 Kasım (Hibya) - Harran Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Reşat Ceylan, Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftasının önemine vurgu yaparak, antibiyotik direncinin dünya genelinde ciddi bir sağlık tehdidi oluşturduğunu belirtti.

Doç. Dr. Ceylan: Doğru zamanda, doğru dozda ve süreyle antibiyotik kullanımı gerekiyor
Paylaş:

Dr. Ceylan, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre, her yıl yaklaşık 700 bin kişinin antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini, bu sayının 2050 yılına kadar 10 milyon civarına ulaşmasının beklendiğini ifade etti. Antibiyotiklerin yalnızca bireysel sağlığı değil, tüm toplumları ve gelecek kuşakları etkileyebileceğini belirten Ceylan, antibiyotik kullanımının gereksiz yere arttığı ve bu durumun gelecekte çok daha büyük sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyardı.

Türkiye'de, özellikle Şanlıurfa gibi bölgelerde antibiyotik direncinin oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Dr. Ceylan, doktorlar tarafından önerilmediği sürece antibiyotik kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Kış aylarında yaygın olarak görülen viral enfeksiyonlarda antibiyotiğe gerek duyulmadığını belirten Ceylan, halkın, komşularının ya da çevresindekilerin kullandığı ilaçları kendi başlarına kullanmaktan kaçınması gerektiğini söyledi.

Antibiyotiklerin insan ömrünü yaklaşık 20 yıl uzatan bir keşif olduğunu hatırlatan Dr. Ceylan, ancak son yıllarda yanlış ve gereksiz antibiyotik kullanımının, bu mucizevi ilaçlara karşı direnç geliştirilmesine neden olduğunu ve eski tedavi yöntemlerinin artık etkili olamayacağını belirtti.

Doç. Dr. Ceylan, antibiyotiklerin doğru şekilde kullanımı için toplumsal farkındalığın arttırılmasının hayati önem taşıdığını belirterek, hekimlerin, hastaların ve tüm toplumun bu konuda sorumluluk taşıması gerektiğini vurguladı. Gereksiz antibiyotik kullanımının azaltılması için daha fazla eğitim ve bilinçlendirme çalışmasının yapılması gerektiğini ifade etti.

Hibya Haber Ajansı

Bu haber WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

GÜNCEL Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.

Sıradaki Haber
Okumaya devam et Forte'ye sözleşme daveti

Akışın sonuna geldiniz.