İSTANBUL (AA) - Goodyear, geride kalan 125 yıllık tarihinde, kamyon yarışlarından NASCAR'a, Formula 1'den Le Mans'a kadar küresel motor sporları organizasyonlarına "tam anlamıyla" iz bıraktı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Goodyear, dünyanın önemli motor sporları organizasyonlarından biri olan Le Mans 24 Saat yarışlarında, ailenin diğer markaları Dunlop ve Avon ile birlikte 49 zafere imza atarak kırılması güç bir rekoru elinde bulunduruyor.

Hollywood'un 2019 yılında gösterime giren Ford v Ferrari filmiyle beyaz perdeye aktardığı; 1966'da yaşanan Ford-Ferrari mücadelesinde bir yarışta Ferrari'yi geçerek Ford’u motor sporları dünyasına dahil etmek arzusundaki pilotlar Bruce McLaren ve Chris Amon'un hikayesi... Yarış sırasında Ford'un Goodyear'a geçmesi, Le Mans'ta lastik performansının ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak hikayeye renk kattı.

ABD'li Ferrari ithalatçısı ve 3 kez Le Mans kazanan Luigi Chinetti’nin yönettiği The North American Racing Team (NART), Goodyear lastiklerini tercih etmiş ve başarıyı yakaladı. Ferrari ve Ford ile elde edilen zaferlerden 4 yıl sonra Goodyear, bu kez Porsche'nin ilk Le Mans zaferinde önemli bir rol oynadı.

1970 Lastik Teknolojisi: Bias ply tasarımı, yapışma sınırında araç kontrolünü kolaylaştırması nedeniyle yarış için doğal bir avantaj sağlıyordu. Goodyear daha sonra Le Mans'ı domine eden lastik markası haline geldi ve takip eden 10 yıl içinde 8 galibiyete imza attı.

Dünyanın en büyük spor etkinliklerinden üçü olan Monaco Grand Prix, Le Mans 24 Saat ve Indianapolis 500'ü kazanmak, bir sürücünün çok yönlülüğünü kanıtlıyor. 1970'lerin Lastik Teknolojisi, Hem F1 hem de spor otomobil yarışlarında mühendisler bastırma kuvveti adı verilen bir formül keşfetti.

1980'lerde Grup C formülü kullanılmaya başlandı. Otomobilin altındaki devasa tüneller, vakum yaratan venturi etkisi ile bastırma kuvvetini daha da artırdı.

Porsche 956 ve 962 gibi ikonik otomobiller Goodyear ile dünyanın dört bir yanındaki otomobil etkinliklerinde zafere ulaştı ve 1990 Jaguar'a Le Mans zaferini getirdi. Goodyear'ın Porsche ile başarı rekoru 1990'lı yıllara kadar devam etti ve Tom Kristensen'in 1997'de Goodyear ve Porsche ile ilk galibiyetini alması da dahil olmak üzere 3 zafer daha kazandı.

Bugünün Lastik Teknolojisi: 1997'de Goodyear sıralama turları ve bir dizi olası yarış koşulları için özel lastikler getirdi.

Motor sporlarının öğrenilecek ve geliştirilecek bir alan olduğuna inanan Goodyear, bu düşüncesini bugün de koruyor ve Goodyear Racing'in felsefesinin merkezinde tutuyor. Goodyear'ın yarışlara ilk girişi ve ilk zaferi, Henry Ford'un 1901 yılında Detroit Driving Club yarışını kazanan aracı için Goodyear'ı seçmesiyle gerçekleşti.

1919 Indianapolis 500'de 100 mph bariyeri, Peugeot'sunu Goodyear ile zafere taşıyan Howdy Wilcox tarafından aşıldı. Yarışı ilk 10 sırada bitiren diğer 8 pilot da Akron yapımı lastikleri kullandı.

1950'lerde Goodyear, şu anda NASCAR olarak bilinen şampiyonanın büyümesiyle stok araba arenasına çok hızlı bir şekilde girdi. İlk Daytona 500 zaferi 1960 yılında geldi ve 1962 yılına gelindiğinde NASCAR yarışını kazananların çoğu Goodyear'ı diğer lastiklerden daha fazla tercih etti.

Formula 1'de Richie Ginther, Gregory ve Rindt ile aynı yıl Le Mans'da Goodyear adını kazananlar listesine yazdırdı. Takip eden dönemde lastik üreticileri, motor ve şasi teknolojisi kadar lastik geliştirmeyi de başarının anahtarı haline getirerek ödül için yarıştı.

1973'ten 1977'ye kadar, lastik rekabetinin olduğu bir dönemde, tüm Grand Prix'ler Goodyear ile kazanıldı. Emerson Fittipaldi, Niki Lauda ve James Hunt Goodyear'ın dünya şampiyonluğu kazananlar listesine katıldı.

Goodyear, 24 Saat Le Mans'ı içeren FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası'ndan FIA Avrupa Kamyon Yarışları Şampiyonası'na kadar bir dizi rekabetçi uluslararası şampiyonada yarışıyor.

NASCAR ortaklığı, Goodyear'ın neredeyse 70 yıldır güvenilir bir ortak olmasıyla tarihteki en uzun süreli spor işbirliklerinden biri olarak devam ediyor. 2023 Le Mans 24 Saat, Goodyear'ın NASCAR ve Le Mans dünyalarını yenilikçi Garage 56 projesi ile bir araya getiriyor.