İSTANBUL (AA) - Milli Uzay Programı kapsamında Türk uzay yolcuları Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever'in Uluslararası Uzay İstasyonu'nda araştıracakları bilim projelerinden biri, Üsküdar Üniversitesi Transgenik Hücre Teknolojileri ve Epigenetik Uygulama ve Araştırma Merkezi (TRGENMER) tarafından geliştirilen "Message (Microgravity Associated Genetics) Bilim Misyonu" oldu.

Üniversite açıklamasına göre, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılında bir Türk astronot Uluslararası Uzay İstasyonu'nda belirlenen projeler hakkında araştırmalarda bulunacak.

Uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST'te uzaya gidecek bir asil ve bir yedek isim ilan edildi. Buna göre Türk uzay yolcuları Gezeravcı ve Atasever (yedek), Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yaklaşık 2 hafta boyunca üniversite ve araştırma kurumları tarafında hazırlanan 13 farklı deney gerçekleştirecek ekip arasında olacak.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda, 14 gün boyunca 13 proje üzerine yoğunlaşacak olan Türk astronotların gerçekleştireceği deneyler arasında Üsküdar Üniversitesi TRGENMER tarafından geliştiren "Message (Microgravity Associated Genetics) Bilim Misyonu" projesi de yer aldı.

Uzaya gidecek araştırma başvuruları TÜBİTAK, TUA ve Axiom Space uzmanlarından oluşan bir komisyon tarafından değerlendirildi. Bilimsel katkı, değer, maliyet, takvim, yapılabilirlik ve Uluslararası Uzay İstasyonu altyapılarına uyumluluk gibi kriterlerin proje seçiminde etkili olduğu biliniyor.

Üsküdar TRGENMER Araştırmacıları, Büşra Tekirdağlı, Özge Demir, Ebru Çam, Fatmanur Erkek, Berranur Sert ve Gamze Gülden tarafından geliştirilen proje, uzaydaki gelecek açısından önemli bir alana dikkati çekiyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Proje Yöneticisi Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Deney ile Türk astronotumuzun genetik profilinin analizi ve mikro yerçekimi ortamı sağlayan akustik levitasyon cihazında anti-kanser, proliferasyon ve immunojenik etkilerinin araştırılmasını hedeflemekteyiz. Yerçekimsiz ortamdan etkilenen henüz işlevi keşfedilememiş genlerin tespit edilmesi ve uzay görevlerinde, bağışıklık hücrelerinden hangilerinin yer çekimi tarafından direkt olarak etkileneceğini, CRISPR gen mühendisliği yöntemleri ile araştıracağız."