CHP’li Mahmut Tanal’ın Meclis gündemine taşıdığı Şanlıurfa’da peygamberler beldesi Eyyüp Nebi’de ihalede belirtilen caminin yapılmadığı, buna karşın cami yapılmış gibi müteahhide ödeme yapıldığı iddiasına cevap veren Bakan Murat Kurum, caminin inşa edilmediğini doğruladı. Caminin yapımından köylülerin araziyi bahçe olarak kullanması, yakınlarda bir caminin bulunması nedeniyle vazgeçildiğini iddia etti. Kurum, yapılmayan caminin parasının ihale bedelinden düşürüldüğünü savunurken, herhangi bir rakam vermedi.

Bakan Murat Kurum’un açıklamalarını gerçekçi ve ikna edici bulmadığını belirten CHP’li Tanal, “Şüphelerimiz daha da arttı” dedi.

firmaya ödeme yapılması söz konusu değildir.”


PROTOKOLDE CAMİ YOK

Bakan Murat Kurum ayrıca, “Konutların inşaatı tamamlandıktan sonra Kentsel Dönüşüm Projelerinde kullanılmak üzere 05.05.2020 tarihli protokol kapsamında konutların 29.09.2020 tarihinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne eksiksiz olarak teslim edildiğini” savundu. Bakan Kurum, “Protokol kapsamında İdaremizce yapımı tamamlanan 86 adet konut karşılığında mülkiyeti Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait olan Şanlıurfa İli Haliliye İlçesi Sırrın Mahallesi 561 ve 563 parsel nolu taşınmazlarla takas edilmiştir. Belediye ile yapılan protokol kapsamında cami yapısı bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.


TANAL’DAN TEPKİ: CEVAPLAR YANILTICI

Konuyla ilgili değerlendirme yapan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, soru önergesine cevap veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un açıklamalarını gerçekçi ve ikna edici bulmadığını söyledi.

Önergeye verilen cevapların yanıltıcı olduğunu savunan Tanal, “Bakan Murat Kurum, TOKİ’nin Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne devrettiği 86 konut ve inşa edilmeyen cami için şüpheleri giderici bir açıklama yapmamıştır. Aksine şüphelerimiz daha da arttı. Bakan bey, inşaat başladıktan sonra inşaatın yerinin sahipleriyle çıkan anlaşmazlıktan bahsediyor. Devletin şahısların özel arsasının üzerine inşaat yapmadığını Sayın Murat Kurum bilmiyor mu? Kurum, ‘Cami yeri, bahçe olarak kullanılıyordu, diyor. Böyle bir gerekçe olabilir mi? ‘Devletin arsası işgal edilmiş’ demenin farklı şekilde itirafıdır bu beyanlar. Yine Bakan bey, soru önergesinin cevabında ‘Yakında bir cami vardı’ diyor. ‘İhale yapılmadan önce aklınız neredeydi?’ diye sorulmaz mı adama?” değerlendirmesinde bulundu.


YAPILMAYAN CAMİ İÇİN İHALEDEN KAÇ TL DÜŞÜRÜLDÜ?

CHP’li Tanal, Kurum’un yapılmayan caminin parasının ihale bedelinden düşürüldüğünü açıkladığını, ancak düşürülen miktarın kaç TL olduğunu net olarak belirtmediğini, bu durumun da zihinlerde soru işareti oluşturduğunu kaydetti.


EKSİZSİZ TESLİM VARSA BELEDİYE NEDEN HARCAMA YAPTI?

Bakan Murat Kurum’un “Sabır Evleri”ni konu edinen diğer soru önergesine de “Şanlıurfa Viranşehir Eyüpyüpnebi 86 adet konut işi, sözleşme ve projelerine uygun olarak 08.05.2017 tarihinde yüklenici firma tarafından tamamlanmıştır” şeklinde cevap verdiğini, mevcut önergede de “konutların 29.09.2020 tarihinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne eksiksiz olarak teslim edildiğini” savunduğunu aktararak, “Madem müteahhit eksiksiz iş teslim etti, o zaman neden Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, milyonlarca lira harcayıp eksiksiz işleri yaptırdı. Baktığımızda hala bir metre çevre düzenlemesi de ortaya yok. Eksizsiz iş teslim edilmişti de neden Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı tadilat yapım işi, çevre duvarı yapım işi, çevre aydınlatma ihalelerine çıktı ve dünya kadar para harcandı? Sayın Bakan, gitsin bizzat Sabır Evleri’ projesini incelesin, yerinde görsün. Ondan sonra bize tekrar cevap versin. Kendisini yanıltanlardan da hesap sorsun” dedi.