WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
DÜNYA

Avrupa'da yeraltı gaz depolama seviyeleri yüzde 50'nin altına düştü

Moskova, 8 Şubat (Hibya) - Gas Infrastructure Europe'un bildirdiğine göre, dünya pazarı için temel göstergelerden biri olan Avrupa'daki yeraltı depolama tesislerindeki gaz rezervlerinin seviyesi yüzde 50'nin altına düştü.

Avrupa'da yeraltı gaz depolama seviyeleri yüzde 50'nin altına düştü
Paylaş:

Mevcut rezerv seviyesi önceki beş yılın ortalama değerinden (yüzde 58,04) 8 puan daha yüksek. 2011'den bu yana verileri içeren GIE gözlemlerinin geçmişinde, rezervler aynı tarihte dokuz yılda daha yüksek ve sadece beş yılda mevcut rakamdan daha düşüktü.

Aynı zamanda, Avrupa'daki hava aşırı soğuk değil ve iklim normuna uygun. Ocak ayında bölge, normdan ve geçen yılın rakamından bir derece daha sıcaktı. Mevcut tahmine göre, Şubat ayında Avrupa'daki hava sıcaklığının iklim normu seviyesinde ve 2024'teki aynı aya göre 4 derece daha soğuk olması öngörülüyor.

İçinde bulunduğumuz sezonda böylesine aktif bir gaz çekişinin ardından, Avrupa'nın yaz aylarında yeraltı gaz depolama tesislerindeki gaz rezervlerini yenilemek ve çekiş sezonunun başlangıcına kadar seviyelerini yüzde 90'lık düzenleyici eşiğe getirmek için çok daha fazla tedariğe ihtiyacı olacak.

Rus gaz şirketi  Gazprom'un gaz arzı üzerindeki yapay kısıtlamalar bağlamında  AB direktifine uyma ihtiyacı, 2025 yılında dünya genelinde gaz fiyatlarına ciddi yükseliş getirmesi bekleniyor.

Avrupa'daki mevcut fiyat seviyesi halihazırda bin metreküp başına 600 dolara yakın. Hollanda TTF merkezindeki günlük sözleşme Cuma günü 594 dolardan kapandı.

Isınmaya daha fazla gaz harcama ihtiyacına ek olarak, Avrupa'nın enerji sektörü rüzgar enerjisi kapasitesinden gelen enerji tedarikindeki açığı gaz üretimiyle telafi etmek zorunda kalıyor. Şubat 2025'in ilk haftasında rüzgar türbinleri bölgenin elektrik ihtiyacının sadece yaklaşık yüzde 12'sini karşılarken, Şubat 2024'te katkısı ise bunun iki katıydı.

Hibya Haber Ajansı

Bu haber WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

DÜNYA Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.