GÜNCEL
Giriş Tarihi : 08-11-2022 16:04

TARİHİN SIFIR NOKTASINDA SIFIR ATIĞI DESTEKLİYORUZ”

TARİHİN SIFIR NOKTASINDA SIFIR ATIĞI DESTEKLİYORUZ”

TARİHİN SIFIR NOKTASINDA SIFIR ATIĞI DESTEKLİYORUZ”

Türkiye’de çevre dostu uygulamalarıyla tanınan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi “Tarihin Sıfır Noktasında Sıfır Atık’’ projesi kapsamında Atık Su Arıtma tesisinde çamurlu su ile günlük 25 ton gübre üretiyor. Tam otomasyonlu solar sistemli tesiste üretilen gübre ile yıllık 20 Milyon TL kazanç sağlanıyor.

Hayata geçirdiği hizmet ve projelerle ilklere imza atan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de atık su çamurlarını arıtarak tarımsal gübre elde eden ilk belediyelerden biri oldu. 165 bin metreküp atık sudan günlük ortalama 25 ton gübre elde edilirken 2021 yılında Başkan Beyazgül’ün girişimleriyle tam kapasite hizmet vermeye başlanan tesis yıllık 20 milyon kazanç sağladı.

Atık sudan elektrik ve gübre üretimi konularında Türkiye'de sayılı şehirlerden biri olan Şanlıurfa'da, belediyenin girişimleriyle tam kapasiteli ve modern cihazlarla donatılan tesislerde bir yandan biyogazdan enerji üretimi yapılırken, diğer yandan da atık sudan elde edilen gübre sayesinde çevreci ekonomiye doğrudan katkı sağlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan sıfır atık projesine “Tarihin Sıfır Noktasında Sıfır Atık” projesiyle destek veren Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül gerçekleştirdiği projelerle SNS Federasyonu tarafından Güney Kore Ulusal Meclisinde gerçekleştirilen 2022 Uluslararası liderlik ödülleri töreninde 'Çevre Lideri Ödülü' ile taçlandırmıştı.

165 bin metreküp atık sudan günlük ortalama 25 ton gübre elde ederek ekonomiye yılda 20 milyon lira katkı sağlayan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Tarımın ve gübrenin öneminin çok fazla artığı bir dönemde arıtma tesisinden çıkarılan çamuru işleyerek gübre elde ederken diğer yandan biyogazdan enerji üretimi yapılarak hem çevreye hem de ekonomiye büyük katkı sağlanıyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından kapasitesi artırılarak hizmete sunulan çevreci tesiste elde edilen gübrelerin bir kısmı çiftçilere dağıtılırken bir kısmı da Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile Park ve Bahçeler Daire Başkanlığının çalışmalarında kullanılıyor.

BAŞKAN BEYAZGÜL, “ ATIK SUDAN GÜBRE VE ENERJİ ÜRETEREK ÇEVREYE VE EKONOMİYE KATKI SAĞLIYORUZ ”

Atık sudan gübre üretiminin yanı sıra büyük bir israfında önüne geçtiklerini ve yılda 20 milyon lira tasarruf sağladıklarını belirten Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, ‘’Bu Türkiye’de bir ilk. Tarımın ve gübrenin öneminin çok fazla artığı bir dönemde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak Şanlıurfa’nın daha da kalkınması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Arıtma tesislerimizde öncelikle çamur olarak çıkan kısmı alıyoruz ayrı bir yere koyuyoruz içerisindeki bakterilerin ölmesi için havasız bir ortamda 30 gün bekletiyoruz. 30 gün bekleyen bu çamur solar kurutma tesisimize geliyor. Solar kurutma tesisimizde gübreye dönüşüyor. Bu gübreye dönüştükten sonra bir kısmını kendi Tarım Dairemizde kullanıyoruz. 

ibrahim uyguribrahim uygur