10. Yargı Paketi Meclis’ten Geçti Mi?
Hukuk sisteminde köklü değişiklikler içermesi beklenen 10. Yargı Paketi, henüz Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülmeye başlanmadı. Yargı reformları kapsamında hazırlanan bu paketin Mart ayında Meclis'e sunulması bekleniyor. Özellikle infaz düzenlemeleri ve ceza sürelerinde indirime gidilip gidilmeyeceği kamuoyunun en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor.
Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre, mevcut konutta infaz, geceleyin infaz ve hafta sonu infaz uygulamalarında sürenin genişletilmesi gündemde. Hâlihazırda üç yıl ve altındaki cezalarda uygulanabilen bu yöntemlerin, beş yıla kadar ceza alan mahkumlar için de uygulanabileceği konuşuluyor. Bu durum özellikle kısa süreli hapis cezalarına çarptırılan kişiler için büyük bir değişiklik anlamına geliyor.
Mahkumları İlgilendiren İnfaz Düzenlemeleri
Adalet Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı düzenlemeler arasında denetimli serbestlik süresinin uzatılması da bulunuyor. Daha önceki yargı paketlerinde belirli suçlar için esnetilen denetimli serbestlik hükümlerinin, 10. Yargı Paketi ile birlikte daha fazla mahkumu kapsaması gündemde. Özellikle COVID-19 izninde olan mahkumların denetimli serbestlik süresine dahil edilmesi konusu mahkum yakınları tarafından yakından takip ediliyor.
Mevcut düzenlemeler kapsamında, denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az kalan mahkumların cezaevine dönmesine gerek kalmadan, cezalarını dışarıda tamamlamaları sağlanmıştı. Yeni yargı paketiyle birlikte bu sürenin genişletilmesi ve uygulamanın kalıcı hale getirilmesi bekleniyor.
Siyasi Partilerden ve Kamuoyundan Çağrılar
Türkiye’de muhalefet partileri ve bazı sivil toplum kuruluşları, ceza infaz sisteminde daha adil bir yapı oluşturulması gerektiğini savunarak, yeni yargı paketinde bu konuların öncelikli olarak ele alınmasını talep ediyor. Özellikle hafif suçlardan cezaevinde bulunanların topluma kazandırılması gerektiği vurgulanıyor.
İktidar kanadından yapılan açıklamalarda ise yargı paketinin hak ve özgürlükleri koruma, hukukun üstünlüğünü güçlendirme ve infaz sistemini daha etkin hale getirme amacını taşıdığı belirtiliyor. Ancak düzenlemenin detayları henüz netleşmiş değil.
Türkiye’nin Gözleri Meclis’te
Önümüzdeki süreçte 10. Yargı Paketi’nin Meclis’e sunulması ve detaylarının açıklanması bekleniyor. Özellikle mahkum yakınları ve hukukçular, infaz süreleriyle ilgili değişikliklerin nasıl şekilleneceğini merakla bekliyor.
Sonuç olarak, 10. Yargı Paketi’nde infaz süreleriyle ilgili bir düzenleme olup olmayacağı Meclis görüşmeleri tamamlandığında netleşecek. Şu an için somut bir değişiklik bulunmasa da, önümüzdeki haftalarda bu konuyla ilgili resmi açıklamaların yapılması bekleniyor.


