İSTANBUL (AA) - Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'nın (TSKB) eser siparişiyle Cem Esen tarafından hazırlanan Cumhuriyet'in 100. yılına özel bestenin dünya prömiyeri Süreyya Operası’nda gerçekleşti.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, TSKB, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Müzik Festivali kapsamındaki konserlere 1990 yılından bu yana sponsor oluyor.

TSKB, 2018 yılında IKSV iş birliği ile başlattığı Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Eğitim Destek Fonu ile Türkiye’yi uluslararası sahnelerde temsil edecek genç kadın müzisyenlerin yurt dışı eğitimlerini destekliyor.

Bugüne kadar 90 genç müzisyenin hayatında fark yaratan Yarının Kadın Yıldızları projesi, festival izleyicilerinin de desteğiyle her geçen yıl daha da güçleniyor.

Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu’ndan yararlanmaya hak kazanan seçkin gençler çalgı, şan ve şeflik alanlarındaki uluslararası kariyerlerini ileri taşırken, dünya sahnelerindeki performanslarıyla Türkiye’nin kültür elçiliğini de üstleniyorlar.

TSKB bu yıl, Yarının Kadın Yıldızları projesini bir adım ileriye taşıyarak, Türkiye'nin klasik müzik literatürüne katkı sağlamak ve genç müzisyenlerin eser üretimini desteklemek amacıyla bir beste siparişinde bulundu.

Cumhuriyetimizin 100. Yılı anısına, İKSV ve TSKB’nin desteğiyle genç müzisyen Cem Esen’in Türkiye’ye kazandırdığı A Piece to Joy - Mutluluğa Bir Eser isimli bestenin dünya prömiyeri 11 Haziran Pazar günü Süreyya Operası’nda gerçekleşti.

Piyano ve viyolonsel için bestelenen eser, 2023 yılında Yarının Kadın Yıldızları fonundan yararlanmaya hak kazanan genç müzisyenler tarafından seslendirildi.

Yarının Kadın Yıldızları konserinde, başarılı keman sanatçısı Veriko Tchumburidze onur konuğu olarak genç müzisyenlerle aynı sahneyi paylaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Genel Müdürü Murat Bilgiç, genç cumhuriyetin planlı kalkınma döneminde kurulmuş bir banka olarak, 73 yıldır Türkiye'nin ekonomik, toplumsal ve kültürel kalkınmasına destek vermekten büyük gurur duyduklarını belirtti.

Bilgiç, şunları kaydetti:

"Uzun yıllardır kültür-sanat, çevre, kadın istihdamı gibi pek çok odak alanımızda sosyal sorumluluk projeleri hayata geçiriyoruz. Özellikle kültür-sanat alanındaki gelişimi sosyal kalkınma ve refahın en önemli unsurlarından biri olarak görüyoruz. 2018 yılı itibarıyla İstanbul Müzik Festivali kapsamında başlattığımız Yarının Kadın Yıldızları Eğitim Destek Fonu ile bugüne kadar üstün yetenekli 90 genç kadın müzisyenin hayatına dokunmanın gururunu yaşıyoruz. Bu yıl ise 21 müzisyenimize katkı sağlama fırsatı bulduk. Bildiğiniz gibi Cumhuriyetimizin 100. yılını kutluyoruz. Bu anlamlı yıl dönümünü gelecek nesillere miras bırakabileceğimiz özel bir beste ile taçlandırmak istedik. Bestemizin başarılı bir genç müzisyenin elinden çıkmasını ve Yarının Kadın Yıldızları tarafından seslendirilmesini hayal ettik. Şimdi TSKB, IKSV ve genç müzisyenlerimizden oluşan büyük bir aile olarak, bu kıymetli eseri Türkiye’mize armağan etmekten dolayı büyük bir memnuniyet duyuyoruz."