İSTANBUL (AA) - Güven Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü'nden Prof. Dr. Fatih Akbıyık, 2-6 yaş arası çocuklarda, hem cinsel kimlik oluşma hem de bedeni tanıma yaşları olduğu için sünnet önerilmediğini belirterek, "Yani 2-6 yaş arası hariç her dönemde sünnet yapılabilir." ifadelerini kullandı.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Akbıyık, sünnet sezonunun açılmaya başlamasıyla ailelere uyarılarda bulundu, konuya ilişkin bilgiler paylaştı.

Halk arasında "Peygamber sünneti" olarak bilinen, çocuğun sünnetli doğduğu kanısının ciddi bir anomali olduğunu belirten Akbıyık, durumun, bebeğin gelişimi sırasındaki bazı sorunlar nedeniyle meydana geldiğini aktardı.

Prof. Dr. Akbıyık, bu durumun çocuğun yaşı ilerledikçe bazı sağlık sorunlarına davetiye çıkarabileceğine dikkati çekerek, "Peygamber sünneti (Hipospadias) bulunan çocukta, durumun ağırlığına göre idrar yapmayla ilgili, ayakta çişini yapamamak gibi akranları arasında sosyal sorunlar baş gösterirken, büyüdüğünde cinsel sorunlar ve üreme ile ilgili problemler yaşayabilmesi söz konusudur." değerlendirmesini yaptı.

Çocuğu sünnetli görünümle doğan ailelerin mutlaka uzman bir hekime başvurması gerektiğine işaret eden Akbıyık, şu bilgileri verdi:

"Bu bebeklere kesinlikle sünnet yaptırılmamalıdır. Çünkü var olan sünnet derisi bu anomaliyi düzeltirken kullanılacaktır. Bu durum ciddiyetle ve ehil ellerde özenle ameliyat edilmelidir. Tek tedavi yöntemi ameliyat tedavisidir. Ehil ellerde çok yüksek başarılı sonuçlar alınır, başarı ile sorunsuz tedavi edilir."

- "Sünnet yaşına dikkat"

Yaz aylarının gelmesiyle sünnet düğünlerinin de arttığına dikkati çekerken, ailelerin çocuklarını sünnet ettirdikleri yaşa dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Akbıyık, şunları kaydetti:

"Sünnet yeni doğan döneminden itibaren yapılabilir. İlk iki ayda lokal anestezi ile sünnet yapmak mümkündür. Üçüncü aydan itibaren hafif bir anestezi vererek yapmak daha sağlıklı bir yoldur. Ancak 2 yaş ile 6 yaş arası çocuklarda, hem cinsel kimlik oluşma yaşları hem de bedeni tanıma yaşları olduğu bu dönemde sünnet önerilmez. 6 yaşından sonra sünnet yapılabilir. Yani 2-6 yaş arası hariç her dönemde sünnet yapılabilir. Sünnet sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar yaşa göre değişiyor. Sünnet sonrası kanama, enfeksiyon gibi cerrahi işleme ait komplikasyonlar çok nadir de olsa görülebilir. Sünnet olduğu gün özellikle büyük çocuklar için istirahat ettirmek kanama ile karşılaşmamak için yeterlidir. Bezli bebekler için de enfeksiyondan korumak için sık alt değiştirmek yeterli olur. Sünneti yapan cerrahın önerileri doğrultusunda üçüncü günden sonra banyo yapabilir veya denize, havuza girebilir."