ANKARA (AA) - Medicana Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İsmail Evren, yaz mevsiminde artan genital enfeksiyonlara ilişkin uyarıda bulundu.

Medicana International Ankara Hastanesinden yapılan açıklamaya göre, genital enfeksiyonlar, kadınların en sık karşılaştığı rahatsızlık arasında yer alıyor.

Genitalde doğal olarak bulunan bakteriler, mantarlar, virüsler ve diğer mikroorganizmalar, bu bölgenin sağlıklı şekilde çalışmasına yardımcı oluyor. Genital flora sistemi, zararlı mikroorganizmaların ortaya çıkmasıyla bozuluyor ve bu durum beraberinde enfeksiyonlara neden oluyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Evren, yoğun terlemenin enfeksiyon oluşumunu kolaylaştırdığını bildirdi.

Terin birikmesi ve uzun süre cilt üzerinde kalmasının, mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturduğuna dikkati çeken Evren, "Genital bölge, ter bezlerinin yoğun olduğu bir alandır ve yazın aşırı terleme bu bölgede daha fazla olabilir. Terin birikmesi, nemli bir ortam oluşturarak genital floranın dengesini bozabilir ve enfeksiyonlara yol açabilir." ifadelerini kullandı.

Evren, tatillerde havuz ve deniz kullanımının da enfeksiyon oluşumunu kolaylaştırdığına işaret etti. Sulu ortamların mikroorganizmaların büyümesi ve yayılması için uygun alan sağladığını bildiren Evren, "Özellikle havuz suyu hijyenik değilse ve dezenfeksiyona dikkat edilmiyorsa deniz suyu kirli ve mikrobikse bu enfeksiyonlarda daha da sık artışlar olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

- "Islak giysiler çıkarılmalı"

Temizlenmiş ve dezenfekte edilmiş bir havuz veya deniz suyunun, mikroorganizma bulaşma riskini azaltacağını vurgulayan Evren, şunları kaydetti:

"Sudan çıkar çıkmaz ıslak giysiler çıkarılmalı, hemen temiz ve kuru iç çamaşırı giyilmeli. Islak mayo veya bikiniyle uzun süre kalmanız, nemli bir ortamda mikroorganizmaların üremesine yol açabilir. Enfeksiyonlardan korunmak için havuz ve denizden çıktıktan sonra mümkünse hemen duş almak, potansiyel mikroplardan vücudu koruyacaktır. İdrar yapma sıklığının artması da genital bölgedeki mikroorganizmaların uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Ayrıca, bol su tüketilmeli. Genital pH dengesinin korunması da enfeksiyon riskini azaltır. Parfümlü sabunlar, duş jelleri veya temizlik ürünleri gibi irritan maddeleri içermeyen, vajina pH dengesini bozmayan ürünler tercih edilmeli."