İSTANBUL (AA) - Limak Vakfı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Ülke Ofisi paydaşlığında yürütülen Türkiye’nin Mühendis Kızları (TMK) projesindeki geleceğin mühendis adayları, sürdürülebilir bir dünya için Ideathon’da yarıştı.

Limak Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre, TMK programı kapsamında katılımcılar, 21’inci yüzyıl iş dünyasının gerektirdiği yetkinlikleri kazanmak amacıyla Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) iş birliğinde tasarlanan “Teknoloji Odağında Sürdürülebilir Liderlik” sertifika programından faydalanıyor.

Sertifika programı kapsamında, AR-GE, inovasyon, dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik, analitik ve yaratıcı düşünme alanında farklı eğitimler alan öğrenciler, düzenlenen Ideathon ile aldıkları eğitimi pratiğe dökerek, uygulanabilir ve bölgesel sorunlara çözüm üreten proje fikirleri geliştirme fırsatı buluyor.

Bu yıl ikincisi düzenlenen Ideathonda yarışan 9 TMK takımı, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından 11'incisi olan “Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar” başlığına uygun fikirler üretti. Farklı şehir ve üniversitelerden 56 öğrencinin oluşturduğu 9 takım arasında finale kalan 5 takım projelerini jüri üyeleri ile paylaştı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü temsilcisi, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Strateji ve Bütçe Uzmanı Pınar Özel, Limak Şirketler Grubu ve Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, UNDP Türkiye Ülke Ofisi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Gökçe Bayrakçeken Tüzel, Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, Toksü & Chase Kurucu Başkanı Fügen Toksü, TAB Gıda CTO’su Erman Karaca’dan oluşan final jürisi tarafından değerlendirilen 5 proje arasında kargo poşetlerinin kullanımının azaltılmasını hedefleyen “W – Cycle” birinciliği elde etti.

Sunulan projelerde özgünlük, yaratıcılık, sürdürülebilirlik, uygulanabilirlik, katma değer, sunum teknikleri ve takım çalışması kriterlerinin değerlendirildiği Ideathonda, bitkisel hastalıkları tespit ederek, hava durumuna göre optimizasyon yapabilen ve sulama sistemlerini regüle edebilen yapay zeka uygulaması “Tarımda Sürdürülebilirlik” ikinciliği, deprem anında can kaybının azaltılmasına yönelik sesli bir uyarı sistemi geliştiren “Minimum Risk” projesi üçüncülüğü elde etti.

Kazanan takımlara bu yıl ödüller Limak Müşteri Çözümleri AŞ. markası OlduBil tarafından verildi. İlk 3’e giren öğrencilere içinde para ödüllerinin tanımlandığı OlduBil kartlar hediye edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Limak Holding ve Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, söz konusu Ideathon ile online eğitim programı kapsamında kazandırılan profesyonel yetkinliklerin pratiğe dökülmesini amaçladıklarını belirterek, “Bu Ideathon, TMK bünyesinde ülkemizin farklı şehirlerindeki üniversitelerin farklı mühendislik bölümlerinde okuyan öğrencilerimizin ortaya koydukları takım çalışmasının çok güzel bir örneği. Biz TMK’lı öğrencilerimiz arasında bir kız kardeşlik çemberinin oluşmasını istiyoruz. Hiç şüphesiz bu çemberin oluşması için takım çalışması çok önemli.” şeklinde konuştu.

Sürdürülebilirliğin artık iş dünyasının tam kalbine yerleştiğini bildiren Özdemir, “Sürdürülebilirlik artık her şey.İş dünyası için bir zorunluluk. Sürdürülebilirliği de teknoloji odağında yürütmemiz gerekiyor çünkü dünyada teknoloji, dijitalleşme akıl almaz bir boyuta geldi. Ben teknolojiyi ve SKAları birleştiren bu yaratıcı fikirler için Ideathonda yarışan tüm takımları gönülden tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney de dünyanın kaynaklarının azaldığı ancak nüfusun giderek arttığı teknolojik bir dünyada yaşamı sürdürdüğümüz gerçeğine dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tüm iş modellerimiz, sosyal yaşantımız, eğitim sistemlerimiz, devletlerin yönetişim sistemleri dijitalleşti. Buna bağlı olarak yepyeni meslekler geleceğin meslekleri olarak karşımıza çıkıyor. Teknolojide Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyemiz Değerli Ebru Özdemir’in liderliğinde ve Limak bünyesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve UNDP Türkiye Ülke Ofisi’nin dahil olduğu Türkiye’nin Mühendis Kızları, kadın mühendislerin iş gücüne katılarak çeşitlilik sağlaması, dünyanın sürdürülebilirliği ve Türkiye’nin teknolojik bir toplum olurken bu alanda toplumsal cinsiyet eşitliğinin desteklenmesi anlamında çok etkili bir proje.

Bu projeye katılan mühendis kızlarımızın dönüştürücü teknolojiler ile süreçlerin otomatize olacağı ve bir o kadar da belirsizliklerin ortaya çıkacağı bir dünyaya teknik bilgi, geniş bir dünya görüşü, yaratıcılık ve sosyal beceriler ile yön vererek rol modellerimiz olmalarını bekliyoruz. Teknolojide Kadın Derneği olarak böyle bir projenin paydaşı olmaktan gurur duyuyoruz.”