Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “2 Temmuz 2023’ten itibaren 2 Temmuz 2024 tarihine kadar 1 yıl süreyle konut kiralarında kira artışı yüzde 25 üst sınır olarak uygulanacak” dedi.

Bakan Tunç, konut kira artışı ve yeni noter uygulamasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 2 Temmuz 2023’ten itibaren kira zammı sınırlamasının 1 yıl geçerli olacağını vurgulayan Tunç, “Eylül ayından itibaren artık kira davaları, kiracı-ev sahibi ilişkileri bu noktada dava açmadan önce arabulucuya gitme durumu söz konusu olacak” diye konuştu.

Yeni noterlik uygulamalarına ilişkin de bilgi veren Adalet Bakanı Tunç, 4 Temmuz’dan itibaren noterlerde gayrimenkul satışı ve taşınmaz satışı yapılabileceğini söyledi.

1 YIL SÜREYLE KONUT KİRALARINDA KİRA ARTIŞI YÜZDE 25 ÜST SINIR OLARAK UYGULANACAK

Kira düzenlemesi ile ilgili olarak vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda yeni kararlar alındığını belirten Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “1 Temmuz dahildi geçen yılki süreye. 2 Temmuz 2023’ten itibaren 2 Temmuz 2024 tarihine kadar 1 yıl süreyle konut kiralarında kira artışı yüzde 25 üst sınır olarak uygulanacak. Dolayısıyla bu anlamda özellikle fahiş kiralar noktasında vatandaşlarımızdan gelen yoğun serzenişler vardı. Bu anlamda elbette ki bunlara duyarsız kalmamız mümkün değildi” diye konuştu.

KİRA UYUŞMAZLIKLARI NOKTASINDA ALDIĞIMIZ TEDBİRLER VAR

Bakan Tunç, fahiş fiyatlarla ilgili mücadele için Ticaret Bakanlığının aldığı tedbirler olduğunu da ifade etti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç açıklamalarını şu şekilde sürdürdü;

Fiyatları olumsuz etkileyecek, fahiş fiyatla ilgili cezai düzenlemeler daha önce ceza kanunumuz da yapılmıştı. Şimdi tabi burada özellikle kira uyuşmazlıkları noktasında da aldığımız bir tedbir var. En son yargı paketinde kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk sistemi devreye giriyor. Eylül ayından itibaren artık kira davaları, kiracı-ev sahibi ilişkileri bu noktada dava açmadan önce arabulucuya gitmek durumu söz konusu olacak.

Arabuluculukta da kiracı ve kiralayan arasındaki uyuşmazlıkların dava sürecine intikal etmeden, mahkemelere intikal etmeden çözümü dostane şekilde, barışçıl bir şekilde sağlanması ile ilgili olarak da sistemimizde önemli bir değişikliği yasal düzenlemeyi yapmıştık ve inşallah Eylül ayından itibaren de o devreye girecek.

ADALET BAKANLIĞI OLARAK TEKNİK DESTEĞİMİZİ HAZIRLADIK

Kiracıyla, kiralayan, ev sahibi ile konutta oturan kiracı arasında uyuşmazlıklar derinleşmesin. Dostane şekilde çözümlensin açıklamalarında bulunan Bakan Tunç, “Yüzde 25 sınırlaması 1 Temmuz dahil olacak dolayısıyla 2 Temmuz 2024 tarihine kadar yüzde 25 oranı uygulanmış olacak. Tabi bunun takdiri mecliste. Biz teknik destek olarak, Adalet Bakanlığı olarak teknik desteğimizi hazırladık. Bu anlamda milletvekillerimizin takdirlerine sunacağız. Mecliste herhalde bayramdan sonra toplandığında ilk işlerden bir tanesi gelecek olan torba kanununda da bu düzenleme yasalaşmış olacak ve geçerliliği de 1 Temmuz 2023’ten itibaren 1 yıl süreyle devam etmiş olacak” ifadelerini kullandı.

YENİ NOTER UYGULAMASI 4 TEMMUZ’DA BAŞLIYOR

Yeni noter uygulamasına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Bakan Tunç, “4 Temmuz’dan itibaren düzenlemeye geçecek. O da önemli bir düzenlemeydi. Özellikle taşınmaz satışı ile ilgili tapudaki yoğunluğu giderecek, vatandaşlarımızın işlemlerini daha hızlı ve daha kısa süre içerisinde yapmasını sağlayacak, bürokrasiyi azaltacak önemli bir düzenleme,  artık bundan sonra 4 Temmuzdan itibaren noterlerimizde gayrimenkul satışı, taşınmaz satışı yapılabilecek, bu tabi önemli çünkü noterlerimiz artık nöbetçi noter uygulaması ile hafta sonunda da açık oluyorlar. Dolayısıyla taşınmaz satışı tapu, resmi dairelerinde sadece hafta içi yapılabilirken, şimdi noterlerde de bu imkan getirildiği için hafta sonlarında da taşınmaz satışı gerçekleşmiş olacak 4 Temmuz’dan itibaren. Geçen yasama dönemimizde son yargı paketlerinden birinde yasalaştırdığımız bir konuydu, bu da bürokrasinin azaltılması noktasında, vatandaşlarımıza kolaylık sağlanması noktasında çok önemli bir düzenlemeydi ve uygulaması da 4 Temmuz’dan itibaren başlamış olacak, bunun da hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.