Irak Bölgesel Kürt Yönetimi  Zaxo kentinde çoğunluğu çocuk 9 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıya ilişkin basın açıklaması yapan HDP Urfa il eş başkanı Av. Ahmet ATIŞ hakkında TCK 216 dan soruşturma açıldı.

Konuya ilişkin HDP Şanlıurfa il örgütünden yanıt geldi. Sosyal medyada yapılan açıklamada;
“İl eş başkanımız hakkında Zaxo olayıyla ilgili açıklamaları nedeniyle TCK 216 dan soruşturma açılmıştır. Yani halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçu. Biz HDP olarak halkımızdan bu yönlü bir tepki almadık. Halkı bu denli düşündüğünü iddia edenlerin aynı hassasiyeti 525 gündür Urfa adliyesi önünde adalet nöbeti tutan Emine Anneye de göstermelerini bekliyoruz. Sokak başlarını mesken edinen uyuşturucu satıcılarına göstermelerini belkliyoruz. Asıl halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden ve bu halkı aşağılayan sizlerin bu konulardaki duyarsızlığınızdır. Bizim halkımıza veremeyecek bir hesabımız yoktur. Takdir halkımızındır.” denildi.
Eş başkana bir destek de ÖHD Urfa şubesinden geldi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan  ÖHD ;
HDP Urfa İl eş başkanı aynı zamanda şube yönetim kurulu üyemiz olan Av. Ahmet Atış hakkında Zaxo olayıyla ilgili açıklamaları nedeniyle "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama" Suçundan soruşturma açılmıştır. Zaxo ilçesinde, içlerinde çocukların da olduğu en az 9 kişi yaşamını yitirmiş, 30'dan fazla kişi yaralanmıştı. 

Zaxo’da sivillere yönelik olayı aydınlatmak yerine, bu insanlık suçunu kınayan, açıklamalar yapan kişiler hakkında soruşturma açılması bu suça ortak olmaya devam etmek anlamına gelmektedir. 

Soruşturma ve tehditlere karşı Av. Ahmet Atış 'ın yanındayız!"
denildi.