ANKARA (AA) - Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ'ın (AEDAŞ) hizmet bölgesinde yer alan Antalya, Burdur ve Isparta'da bayram tatilinde elektrik tüketimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,5 artış göstererek 314 bin 133 megavatsaate ulaştı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, AEDAŞ'ın yayımladığı "Kurban Bayramı Elektrik Tüketim Analizi" bu yıl kurban bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasıyla 24 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasında söz konusu 3 ilde elektrik tüketimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,5 artarak 314 bin 133 megavatsaate yükseldiğini gösterdi.

Bayramın son günü olan 1 Temmuz'da bölgedeki toplam elektrik tüketimi ise 35 bin 775 megavatsaatle yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Öte yandan analize göre, bölgedeki turizm tesislerindeki elektrik tüketimi de arife günü dahil 27 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 artarak 14 bin 716 megavatsaate yükseldi. Bayram boyunca tüketimde artışı yaşansa da haziran klima kullanımının sınırlı olması, seçimlerin etkisiyle geç açılan tatil sezonu, ekonomik gelişmeler artışın sınırlı olmasının nedenleri arasında gösterildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen AEDAŞ Genel Müdürü İlkay Baydar, bayram döneminde bölgedeki turist sayısının artışıyla tüketim artışının ağırlıklı olarak mesken ve ticarethanelerde görüldüğünü belirterek, bayramı tatilinin uzamasıyla bağlantılı olarak turizm faaliyetlerinde yoğunluk beklediklerini ve enerji arzında problem yaşanmaması için gerekli adımları attıklarını ifade etti.

Bu çerçevede bayram tatili süresince 24 saat esaslı personel ve araç planlaması yaparak sorumluluk sahalarında planlı kesintileri tamamen iptal ettiklerini, alçak gerilim ve orta gerilim seviyesinde yük dengelemeleri yaparak yüke bağlı kesintilerin önüne geçmek üzere gerekli tedbirleri aldıklarını aktaran Baydar, şunları kaydetti:

"Ayrıca yaz mevsiminin başlamasıyla bölgede neme bağlı arızalar yaşanmaması için dağıtım merkezlerinde izolasyon çalışmaları gerçekleştirdik. Bu önlemlerin haricinde merkezlerde kısmi deşarj ve termal kamera tespitleri yaparak arızaya sebebiyet verebilecek eksiklikleri bayram öncesinde giderdik. Havai hatlarda dalların tellere değmesi nedeniyle arıza ve kesinti oluşmaması için ağaç budama çalışmaları gerçekleştirdik, elektrik hatları ve aydınlatma bakımlarına hız verilerek bölgemizde vatandaşların kesintilerden etkilenmeden bir bayram geçirebilmeleri adına gerekli bakım onarım faaliyetlerini tamamladık. Sahada gece gündüz demeden görevlerinin başında olan ekiplerimizin özverili çalışmaları ile bölgemizde bayram boyunca başarılı bir çalışma sergiledik."