Anayasa Mahkemesi, avukatlar hakkında uygulanabilecek disiplin cezalarına ilişkin önemli bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun, 4667 sayılı Kanun’un 65. maddesiyle değiştirilen 134. ve 135. maddelerini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti.
Karar, 6 Mart 2025 tarihinde alınırken, dosya numarası E.2025/50 olarak kayıtlara geçti. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına gerekçe olarak, söz konusu maddelerin hukuki güvenlik ve belirlilik ilkelerine aykırılık taşıdığı belirtildi.
İptal Kararı 9 Ay Sonra Yürürlüğe Girecek
Yüksek Mahkeme, iptal edilen düzenlemelerin yürürlük tarihini de açıkladı. Buna göre, kararın Resmî Gazete'de yayımlanmasının ardından dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine hükmedildi. Bu süre, yasama organına yeni bir düzenleme yapması için tanınmış bir geçiş süresi olarak değerlendiriliyor.
İptal Edilen Maddeler Ne İçeriyordu?
1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun iptal edilen 134. ve 135. maddeleri, barolar tarafından avukatlara uygulanabilecek disiplin cezalarının kapsamını, usulünü ve yaptırımlarını düzenliyordu. Ancak bu düzenlemelerin hukuki öngörülebilirlikten uzak olduğu ve hak arama özgürlüğünü zedelediği yönünde itirazlar Anayasa Mahkemesi'ne taşınmıştı.
Yeni Yasal Düzenleme Bekleniyor
Kararın ardından gözler TBMM’ye çevrildi. Dokuz aylık süreç içerisinde disiplin hükümlerine ilişkin daha net, adil ve anayasal haklara uygun bir düzenleme yapılması bekleniyor. Aksi takdirde, disiplin soruşturmaları ve cezaları konusunda bir hukuki boşluk doğabileceği belirtiliyor.
Karara ve Basın Duyurusuna Ulaşmak İçin:
Basın Duyurusu


