WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
DÜNYA

Çin'den ABD'ye sert tepki: Ateşle oynamayın

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth’in Shangri-La Diyaloğu sırasında Çin’e yönelik yaptığı olumsuz açıklamalara sert tepki gösterdi.

Çin'den ABD'ye sert tepki: Ateşle oynamayın
Paylaş:

CMG'nin haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth’in Shangri-La Diyaloğu sırasında Çin’e yönelik yaptığı olumsuz açıklamalara sert tepki gösterdi. Bakanlık, bugün yaptığı açıklamada, Hegseth’in ifadelerinin provokatif ve Soğuk Savaş zihniyetinin bir yansıması olduğunu belirterek, ABD’ye "ateşle oynamama" uyarısında bulundu.

Bakanlığın açıklamasında, Hegseth’in bölge ülkelerinin barış ve kalkınma yönündeki ortak arzusunu hiçe saydığını, bloklar arası çatışmayı körüklediğini ve Çin’i karalamaya yönelik “Çin tehdidi” söylemini yaymaya çalıştığı ifade edildi. Açıklamada, “Bu tür provokatif söylemlerden duyduğumuz ciddi rahatsızlığı ABD tarafına net şekilde ilettik ve resmi girişimlerde bulunduk” denildi.

Bakanlık, ABD'nin sözde "Hint-Pasifik Stratejisi"ni kullanarak Asya-Pasifik’teki barışı tehdit ettiğini; bölgeye saldırı amaçlı silahlar konuşlandırarak Güney Çin Denizi’nde gerilimi tırmandırdığını, böylece bölgeyi bir barut fıçısına çevirdiğini savundu. Bu durumun bölge ülkelerinde derin endişelere yol açtığı da vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, ABD’nin Taiwan meselesini Çin’i sınırlandırmak için kullanma çabasına karşı güçlü uyarıda bulunuldu. Çin, Washington’u "Tek Çin" ilkesine ve Çin-ABD arasında imzalanan üç ortak bildirinin hükümlerine bağlı kalmaya; “Taiwan’ın bağımsızlığı”nı savunan güçlere destek vermekten vazgeçmeye çağırdı.

Güney Çin Denizi’ndeki seyrüsefer ve uçuş özgürlüğünün hiçbir zaman bir sorun teşkil etmediğini vurgulayan Çin Dışişleri Bakanlığı, bölgedeki anlaşmazlıkların ilgili ülkelerle diyalog ve istişare yoluyla çözülmesinden yana olduklarını belirtti. Açıklamada, Çin’in egemenlik haklarını ve deniz yetki alanlarını uluslararası hukuka uygun biçimde korumaya kararlı olduğu yinelendi.

Son olarak açıklamada, ABD'ye açık çağrıda bulunularak, bölge ülkelerinin barış ve istikrarı koruma çabalarına gerçekten saygı göstermesi, kasten gerilim ve çatışma yaratan girişimlerden vazgeçmesi istendi.

Hibya Haber Ajansı

Bu haber WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

DÜNYA Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.