Kurban Bayramı’nın ilk gününde Türkiye genelinde yine alışıldık manzaralar yaşandı. Kurban kesimi sırasında dikkatsizlik, tecrübesizlik ve acelecilik nedeniyle binlerce kişi hastanelik oldu. Türkiye’nin dört bir yanındaki acil servislerde, “acemi kasap” yoğunluğu oluştu.

Kurban ibadetini yerine getirmek isterken yanlış bıçak kullanımı, hayvanın kontrolünü kaybetme ya da dikkatsiz davranışlar sonucu oluşan yaralanmalar nedeniyle 1.000’in üzerinde kişi, sabahın erken saatlerinden itibaren hastanelere başvurdu.

Düzce’de Rekor: 92 Yaralı
Kurban Bayramı sabahı saat 09.30 itibariyle yalnızca Düzce’de 92 kişi acemi kasap olarak hastanelere başvurdu. El, kol ve bacaklarından yaralanan vatandaşlar, Düzce Atatürk Devlet Hastanesi başta olmak üzere çeşitli sağlık kuruluşlarında tedavi altına alındı.

İstanbul ve Ankara Acil Servisleri Doldu Taştı
Büyükşehirlerde de durum farklı değildi. İstanbul’da çeşitli kamu ve özel hastanelerde sabah saatlerinden itibaren yüzlerce acemi kasap acil servise başvurdu. Aynı şekilde Ankara’da da hem el hem de ayakta müdahale edilen birçok hasta, tedavi sonrası taburcu edildi.

Samsun, Malatya, Sivas, Bursa... Her Yerde Aynı Manzara
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne çok sayıda kişi başvurdu. Birçok vatandaş el ve ayak kesisi nedeniyle tedavi gördü.

Malatya ve Sivas’ta özellikle kırsal bölgelerde hayvanların kontrolünü kaybeden vatandaşlar ciddi yaralanmalar yaşadı.

Bursa İnegöl Devlet Hastanesi, sabah saatlerinden itibaren acemi kasaplarla doldu.

Gaziantep, Adana, Kayseri, Diyarbakır, İzmir ve Antalya gibi büyük şehirlerden de benzer görüntüler geldi.

Uzmanlardan Uyarı: Kesim İşini Profesyonellere Bırakın
Türkiye Acil Tıp Derneği, her Kurban Bayramı'nda tekrar eden bu durum için vatandaşlara uyarılarda bulunarak şu açıklamayı yaptı:

“Her yıl binlerce kişi maalesef dikkatsizlik ve yetersiz deneyim nedeniyle kendi canını tehlikeye atıyor. Kurban kesimi uzmanlık isteyen bir iştir. Lütfen kesim işlemini ehil kişilere yaptırın. Aksi halde elinizi değil, sağlığınızı kaybedebilirsiniz.”

Bir Günde 1.000’in Üzerinde Yaralı
Henüz günün tamamı bitmemişken, yalnızca sabah ve öğle saatlerinde Türkiye genelinde 1.000’i aşkın kişi hastanelerde tedavi altına alındı. Bu sayı gün sonunda daha da artması bekleniyor. Yaralanmaların büyük bölümü basit kesi ve sıyrıklardan oluşsa da, bazı vakaların ameliyata alındığı ya da dikişle tedavi edildiği öğrenildi.

 Acemi Kasaplara Mesaj
Kurban kesimi sırasında mutlaka eldiven, önlük ve kesim masası gibi uygun koşullar sağlanmalı.

Çocuklar kesim alanından uzak tutulmalı.

Kesim sırasında panik yapılmamalı, hayvanın kontrolü sağlanmadan bıçak kullanılmamalı.

ŞANLIURFADA 

Acemi Kasap Vakaları
Bugün Kurban Bayramı’nın ilk gününde Şanlıurfa’da kurban kesimi sırasında acemi kasaplar yoğun şekilde hastanelik oldu:

Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Balıklıgöl Devlet Hastanesi ve Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinin acil servisleri acemi kasaplarla dolup taştı 


Resmî verilere göre, kentte 176 acemi kasap hastanelere başvuruda bulundu. Yaralanmalar genellikle el, kol, bacak ve kafa bölgesinde; bıçak ve satır darbeleriyle meydana geldi. Vakalar arasında dikişle müdahale gerektiren ciddi kesikler de yer alıyor 

Müdahalelerin büyük kısmı basit ilk yardım düzeyindeydi. Bazı hastalar dikiş ve tetanos iğnesi sonrası evlerine gönderildi 
.
 Trafik Kazası Yaralıları (Mayıs 2025)
Kurban Bayramı öncesine denk gelen Mayıs 2025 verilerinde, kentteki trafik kazaları sonucu yaşanan yaralanmalar:

Mayıs ayında 668 trafik kazası meydana geldi, bu kazalarda 4 kişi öldü, 521 kişi yaralandı 
urfanatik.com
.

Aynı veride, ilk beş ayda trafik kazalarında Mart (516), Nisan (628) ve Mayıs (521) gibi aylarda ciddi sayıda yaralanma gerçekleşti 


Öte yandan, bayram öncesinde (araç denetim uygulamaları kapsamında), Vali Hasan Şıldak “geçen yıl 68 can kaybı”na karşı bu yılki ilk beş ayda 24 vatandaşımızı kaybettik dedi; ancak yaralı sayısı verilmedi 


 Toplam Yaralı Sayıları – Şanlıurfa
Kategori    Sayı
Acemi kasap yaralanmaları    176 kişi
Trafik kazası yaralıları (Mayıs)    521 kişi