Sıcak hava nedeniyle güneş altında uzun süre kalmak neredeyse imkânsız hale gelirken, sağlık uzmanları yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanları dışarı çıkmamaları konusunda uyardı.

KLİMA KULLANIMI TAVAN YAPTI

Şehirde klima ve vantilatör satışlarında artış yaşanırken, elektrik tüketimi de rekor seviyeye ulaştı. Bu durum zaman zaman elektrik kesintilerine neden oldu.

VATANDAŞLAR TEDİRGİN

Sıcaklıkların bu denli artması, “İklim krizi artık kapımızda mı?” sorularını yeniden gündeme taşıdı. Sokakta karşılaştığımız vatandaşlar ise şu ifadeleri kullandı:“Eskiden bu kadar sıcak olmazdı, şimdi Temmuz bitmeden nefes alamıyoruz.”
“İşe gitmek için dışarı çıkıyoruz ama 5 dakika yürümek bile imkânsız hale geldi.”
“Devletin serinleme alanları açması gerekiyor, halk çok zor durumda.”

YETKİLİLERDEN UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, önümüzdeki günlerde de sıcaklıkların mevsim normallerinin 7-8 derece üzerinde seyretmeye devam edeceği belirtildi. Halkın özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmaması istendi.

HAYVANLAR VE BİTKİLER DE ETKİLENDİ

Sıcak hava sadece insanları değil, sokak hayvanlarını ve tarım alanlarını da olumsuz etkiliyor. Tarım uzmanları, sulama yapılmayan alanlarda ürün kaybının yaşanabileceğini belirtiyor. Veteriner hekimler ise sokak hayvanları için gölgelik alanlar oluşturulması ve su kaplarının eksik edilmemesi gerektiğini vurguluyor.