İçerik

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Abdullah Solmaz, hizmet başkanları ve hastane yönetimi İlk hasta alımında Hiperbarik Oksijen Tedavisi merkezinde hazır bulundu.

Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT) bir basınç odasında tümüyle basınç altına alınan hastaya aralıklı olarak yüzde 100 oksijen solutmak suretiyle uygulanan medikal bir tedavi yöntemi. Bu tedavi yönteminde saf oksijen bulunan basıncı ayarlanmış özel odalarda hastalar solunum gerçekleştiriyor. Bu Hiperbarik odalar içerisindeki basınç normal hava basıncına göre 3-4 kat daha yoğun olarak ayarlanır. Oluşturulan basınç farkı sayesinde kişiler bu özel odalarda vücut dokularına daha fazla oksijen ulaştırabilir. Hiperbarik oksijen tedavisi çeşitli yaraların iyileştirilmesinde, ciddi seyirli enfeksiyonlarda ya da vurgun gibi hava embolisine bağlı gerçekleşen olgularda oldukça etkili bir tedavi yöntemi olarak kullanılabiliyor.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Abdullah Solmaz “Şanlıurfa ilimizde bugün ilk olarak hiperbarik oksijen tedavisi uygulanmaya başlandı. Birçok hastalığın tedavisinde etkili olan bu tedavi yöntemi ile artık sevk eden değil sevk alan bir il olacağız. Hiperbarik Oksijen Tedavisi ile karbonmonoksit zehirlenmesi ve diyabetik yaraların tedavisi, görme kaybı ve ani işitme kaybı olan Hiperbarik oksijen tedavisi özellikle yaralarda etkili olan bir yöntem. Şeker hastalarının ayaklarındaki yaralardan, kemik iltihaplarına, ezilme ve yaralanmalardan damar tıkanıklığına bağlı yaralara kadar pek çok tedavide kullanılabiliyor. Tedavi, özellikle kışın meydana gelen soba zehirlenmelerinde hızlı ve yerinde tedavi ile hastanın hayatını kurtaran ve ileride yaşam kalitesini etkileyen bir tedavi yöntemi olarak da biliniyor. Vatandaşlarımız bu hizmetten faydalanarak sağlıklarına kavuşacaklarını düşünüyoruz. Daha öncesinden il dışına sevk etmek zorunda kaldığımız kronik yara bakım hastalarımız, yanık hastalarımız, diyabetik ayaklı olan hastalar veya travma hastaları gibi çeşitli hastalarımızı artık tedavilerini Şanlıurfa da merkezimizde gerçekleştirebileceğiz. İlimize böylesi önemli bir tıbbi cihaz kazandırıldığı için Başta Sağlık Bakanımıza ve Sağlık Bakanlığımızın her kademesine teşekkür ederim” dedi.

Merkezde sualtı hekimliği ve hiperbarik tıp uzmanı, basınç operatörü, hemşireler ve yardımcı personeller ile hastalara hizmet veriliyor. Haftanın 5 günü, günde 2 seans hasta kabul eden merkezde tedavi seansı ortalama 2 veya 2,5 saat sürüyor.