WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
GÜNCEL

Genişler: Bu ihmal, tarihi bir cinayettir

Bursa, 14 Eylül (Hibya)-Demokrasi ve Atılım (DEVA)Partisi İznik İlçe Başkanı Recep Genişler, İznik Gölü’ndeki kuraklığın tehlikeli boyutlara ulaştığını belirterek yetkililere ve kamuoyuna uyarı yaptı.

Genişler: Bu ihmal, tarihi bir cinayettir
Paylaş:

DEVA Partisi İznik İlçe Başkanı Genişler, Türkiye’nin en büyük beşinci tatlı su gölü olan İznik Gölü’nde kuraklığın kritik seviyelere ulaştığını açıkladı.

Genişler, gölün kontrolsüz su kullanımı ve iklim değişikliği nedeniyle ciddi tehdit altında olduğunu ifade etti.

Genişler, gölün durumunu anlatırken, “Bu gölü kaybedersek, sadece İznik değil; tarih, tarım, ekosistem ve gelecek nesiller kaybedecek!” dedi.

Genişler, gölün doğal dengesini bozan etkenleri sıralayarak, “Bir zamanlar bereketin simgesi olan İznik Gölü, göz göre göre kurutuluyor. Bu ihmal, tarihi bir cinayettir!” ifadelerine yer verdi.

Başkan Genişler ayrıca göldeki tahribatın etkilerini şu şekilde açıkladı: su kuşlarının yaşam alanları yok oluyor, balık türleri kayboluyor, balıkçılık ve tarımsal üretim olumsuz etkileniyor, tarihi yapılar risk altında, bölgedeki yaşam kalitesi düşüyor.

Genişler çözüm önerilerini de dile getirerek,“Kontrolsüz su çekimi derhal durdurulmalı, halk ve çiftçiler için acil su tasarrufu kampanyaları başlatılmalı. Havza bazlı bütüncül su yönetimi zorunlu hale getirilmeli, damla sulama gibi sürdürülebilir teknikler desteklenmeli. Göl çevresinde ekosistem restorasyonu yapılmalı, yeraltı su kaynakları ve orman varlığı güçlendirilmeli. Bilimsel izleme ve erken uyarı sistemleri kurulmalı.” sözlerini aktardı.

Recep Genişler son olarak, “İznik Gölü sadece Bursa’nın değil, Türkiye’nin ortak mirasıdır. Eğer şimdi harekete geçmezsek, gelecek nesiller bize beddua edecek. Devlet kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve halk el ele vermek zorunda. Çünkü İznik Gölü kurursa, sadece su değil; hayat da tükenir!” ifadeleriyle uyarısını yineledi.

Hibya Haber Ajansı

Bu haber WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

GÜNCEL Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.

Sıradaki Haber
Okumaya devam et Endonezya’da deprem

Akışın sonuna geldiniz.