ŞANLIURFA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hiçbir dönemde mazlumun kimliğine bakmadık, bugün de bakmıyoruz. Suriye'deki Kürt de Arap da Türkmen de bizim kardeşimiz. Hepsinin hakkını, hukukunu, onurunu, geleceğini korumak hem insani hem tarihi olarak boynumuzun borcudur." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abide Kavşağı'nda düzenlenen Şanlıurfa Kuzeybatı Çevre Yolu, Abide Kavşağı İlave Köprü Viranşehir Pompaj Sulaması 1. ve 2. Kademe ile Yapımı Tamamlanan Diğer Projelerin Toplu Açılış Töreni'ne katıldı.

Dünyanın, geçen yüzyılda yaşadığı iki cihan harbinden sonraki en sıkıntılı dönemine girdiğini belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bilindiği gibi 1920'de Fransızlar bu bölgeye girdiğinde işgal generali doğruca gittiği kabrine hitaben 'Selahattin, Haçlı Seferi bitti ama bak biz döndük.' demişti. Haçlı artıklarına o dönemde şanlı direnişinizle hak ettikleri cevabı sizler vermiştiniz. Bugün de maşaları vasıtasıyla bin yıl önceki hesaplaşmayı tekrarlamak isteyenler olduğunu görüyoruz. Şimdi de bu ruhunu satılığa çıkarmış alçaklar en güzel cevabı, sergilediğiniz şu birlik, beraberlikle cesaretinizle metanetinizle fedakarlığınızla yine sizlerden alıyor ve alacak."

Bölgedeki her gelişmeye, Şanlıurfa'daki kardeşlik ikliminden aldıkları ilhamla baktıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, alandakilere, "Kardeşlerim birbirimizi Allah için seviyor muyuz? Bundan taviz vermiyoruz değil mi?" diye sordu. Alandakilerin "Evet" cevabı üzerine Erdoğan, "Allah sizden razı olsun." dedi.

- "20 yıldır ülkemizi kalkındıracak, refahını artıracak çalışmalar yürüttük"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak Bosna'daki, Karabağ'daki, Libya'daki ve daha pek çok yerdeki insanlara hangi duyguyla sahip çıkılıyorsa Suriye'deki insanlara da aynı hissiyatla sahip çıktıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Şimdi dört şey söylüyorum, bir ekonomi, iki diplomasi, üç terörle mücadele, dört hep birlikte Allah'ın izniyle hiç taviz vermeden, inşallah bu topraklardaki mülteci kardeşlerimize gönüllerimizi açmak. Biz gönüllerimizi açtık mı? Bizde ayrım var mı? Biz ensarı da muhaciri de biliriz. Bundan tavizimiz yok. Bay Kemal bilmeyebilir ama biz biliriz. Onun öyle bir derdi yok. O ne ensardan anlar ne muhacirden anlar. Benim peygamberim muhacirdi değil mi? Medine'ye Mekke'den bir muhacir olarak gitti. Şimdi de onun ümmeti olarak bizler, muhacirler olarak gelenleri de biliriz, ensar olarak kucağımızı açmayı da biliriz.

Hiçbir dönemde mazlumun kimliğine bakmadık, bugün de bakmıyoruz. Suriye'deki Kürt de Arap da Türkmen de bizim kardeşimiz. Hepsinin hakkını, hukukunu, onurunu, geleceğini korumak hem insani hem tarihi olarak boynumuzun borcudur. Tabii bunu yaparken önce kendi vatandaşlarımızı, kendi şehirlerimizi güçlü tutmamız gerektiğini biliyoruz. Bu anlayışla 20 yıldır ülkemizi, 81 vilayeti ve 85 milyon vatandaşıyla huzur ve güven içinde geliştirecek, kalkındıracak, refahını artıracak çalışmalar yürüttük."

- Şanlıurfa'ya yapılan yatırımlar

Eser ve hizmet siyasetlerinde her şehir gibi Şanlıurfa'nın da payına düşeni aldığını dile getiren Erdoğan, Şanlıurfa'nın son 20 yılda her talebine, her beklentisine "başım gözüm üstüne" diyerek toplam 70 milyar lira tutarında yatırım yaptıklarını belirtti.

Yapılan kamu yatırımlarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanlıurfa'ya eğitimde 13 bin 587 yeni derslik inşa ettiklerini anımsattı.

Harran Üniversitesini yaptıkları yatırımlarla büyüttüklerini belirten Erdoğan, şu bilgileri verdi:

"Gençlik ve sporda, yükseköğrenim yurt yatak kapasitemizi 4 bin 778'e çıkardık. Biri 30 bin seyirci kapasiteli stadyum olmak üzere şehrimize toplam 70 spor tesisi inşa ettik. Sosyal yardımlarda, Şanlıurfalı ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yaklaşık 19 milyar lira tutarında kaynak aktardık. Sağlıkta toplamda 1970 yataklı 17 hastaneden oluşan 125 sağlık tesisini tamamlayarak hizmete açtık. 1700 yataklı şehir hastanemizin inşası da sürüyor. Çevre ve Şehircilikte, Şanlıurfa'da 13 bin 949 konut, 1095 tarım köy evi, 700 dükkan, camiler ve sosyal, kültürel tesisler yaptık. Halen 2 bin 702 konutun inşasına da devam ediyoruz."

Genç nüfusu sebebiyle Şanlıurfa'nın konut ihtiyacının diğer şehirlere göre daha hızlı arttığını ifade eden Erdoğan, bunun için yeni projelerde Şanlıurfa'ya daha yüksek kontenjan ayıracaklarını bildirdi.

- "GAP Projesi'nin eksiklerini tamamlayana kadar bize durmak, dinlenmek yok"

İlk Evim Projesi kapsamında 7 bin 350 konutta inşa edilecek 40 bin altyapısı hazır, müstakil ve müşterek arsa verecekleri Şanlıurfa'ya İlk İşyerim Projesi'yle de 500 yeni iş yeri yapılacağını hatırlatan Erdoğan, Karaköprü Millet Bahçesi'ni hizmete açtıklarını, Eyyübiye Millet Bahçesi'ni de bugün açacaklarını söyledi.

Viranşehir ve Haliliye millet bahçelerinin yapımında sona gelindiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ulaştırmada 29 kilometreden devraldığımız bölünmüş yol uzunluğunu 604 kilometreye çıkardık. Şanlıurfa-Akçakale ve Şanlıurfa-Hilvan yollarındaki eksikleri de seneye tamamlıyoruz. Atatürk Barajı üzerinde kurduğumuz ve ülkemizin sembol eserleri arasına giren Nissibi Köprüsü, Şanlıurfa'ya da hizmet etmektedir, baraj gölündeki yolcu ve araç taşımacılığı için iki feribot yapıp faaliyete geçirdik. Ülkemizi ağ gibi saracak hızlı tren projelerimizin duraklarından biri de Şanlıurfa'dır.

Bütün bunlarla beraber Tarım ve Ormanda, Şanlıurfa'ya son 20 yılda 5 baraj, 4 gölet, 3 içme suyu tesisi, 39 sulama tesisi, 33 arazi toplulaştırma projesi, 21 taşkın koruma tesisi ve bir hidroelektrik tesisi inşa ettik. Hizmete verdiğimiz sulama projeleriyle şehrimizde yaklaşık 3,2 milyon dekar zirai araziyi sulamaya açarak çiftçilerimize 9,6 milyar liralık zirai gelir artışı sağladık. Birecik'teki Karakız ve Mezra barajı ile Siverek'teki Dilekli ve Ericek göletlerinin yapımları devam ediyor. Yine inşası süren 11 tesisle 348 bin dekar araziyi daha sulayacağız. GAP Projesi'nin eksiklerini tamamlayana kadar bize durmak, dinlenmek yok."

(Sürecek)