İSTANBUL (AA) - Yeni Nesil Mobil Şebekeler Birliği'nin (NGMN) 2023 yılındaki son forumu ve yönetim kurulu toplantısı, Turkcell’in ev sahipliğinde İstanbul’da yapıldı.

Turkcell'den yapılan açıklamaya göre, aralarında T-Mobile, Orange, China Mobile gibi dünyanın önde gelen telekom şirketlerinin bulunduğu ve sektörün gelecek planlarının değerlendirildiği toplantıda, global 6G standartlarının oluşturulması ile 5G teknolojisinin gelişimi konuları tartışıldı.

İstanbul’daki buluşmada ayrıca mobil şebekelerin dijitalleşmesinin yanı sıra telekomünikasyon sektörünün geleceğine ve sürdürülebilirliğine ilişkin sektörün gündemi de değerlendirildi.

Operatörler, birlikte yürüttükleri projelerle global telekomünikasyon sektörünün gündemindeki 6G ve 5.5G gibi yeni nesil teknolojilerin geliştirilmesi ve standardizasyonuna rehberlik etmeyi amaçlıyorlar.

Türkiye’nin ve Turkcell'in sektörün uluslararası dönüşümündeki rolünü öne çıkaran bu projelerde operatörler arası iş birliği ve tecrübe paylaşımları yapılarak daha sürdürülebilir küresel bir telekomünikasyon sektörü oluşturulması da hedefleniyor.

- "Yeni nesil teknolojilerin geliştirilmesi konusunda öncülük etmeye devam ediyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, Türkiye'de dijital teknolojilerin gelişimine en önemli katkı sağlayan şirketlerden biri olarak, yeni nesil teknolojilerin geliştirilmesi konusunda uluslararası alanda da öncülük etmeye devam ettiklerini belirtti.

Sezgin, şunları kaydetti:

"Sektörümüzün geleceği hakkında stratejik tartışmalar ve deneyim paylaşımı için telekomünikasyon sektörünün önde gelen liderlerini İstanbul’da ağırlamaktan mutluluk duyduk. Geçtiğimiz yılın sonunda yapay zekâ tabanlı otonom yeteneklere sahip geleceğin 6G şebekelerinin geliştirilmesi için ‘Turkcell 6Gen Lab’ adlı bir AR-GE Laboratuvarı kurduk. Yeni Nesil Mobil Şebekeler Birliği’nde başta 6G olmak üzere, sektörümüzün dönüşümündeki öncü rolümüzü teyit eden ulusal ve uluslararası birçok projeye katkıda bulunmaya devam ediyoruz."

NGMN Alliance Üst Yöneticisi (CEO) Anita Döhler ise Turkcell’in NGMN Forumu’na ve yönetim kurulu toplantısına ev sahipliği yapmasından dolayı memnuniyet duyduklarını açıkladı.

Döhler, "Bu etkinlik, Yeni Nesil Mobil Şebekeler Birliği'nin ana odak alanlarındaki çalışmalarıyla ilgili güncellemeleri paylaşmak için önemli bir fırsat sağladı. Burada, mobil telekomünikasyon sektörünün bugünkü ve gelecekteki en büyük fırsatlarını ve zorluklarını ele aldık. Tüm ekosistemin yararına olacak şekilde sektöre etkili bir rehberlik sağlama konusunda net bir misyonumuz var." ifadelerini kullandı.