Tarihin sıfır noktası olan adlandırılan Şanlıurfa’daki 12 bin yıllık geçmişe sahip Göbeklitepe’de yapılan kazılarda dünyanın en eski boyalı heykeli bulundu.  

  12 bin yıllık geçmişe sahip Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’de dünyayı heyecanlandıran bir gelişme yaşandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen ve Alman arkeologların da katıldığı kazı çalışmalarında gerçek boyutlarda boyalı bir domuz heykeli bulundu. Ağız kısmı kırmızı olan domuzun bedeninin ise beyaz ve siyah boya ile boyandığı belirlendi. Dünyanın en eski boyalı heykeli olan domuz heykelinin üzerinde kırmızı, beyaz ve siyah pigment kalıntıları  olduğunu söyleyen Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, yeni bulunan eserlerden dolayı büyük bir heyecan ve mutluluk yaşadıklarını söyledi.

 

  Dünyanın en eskisi

  Taş Tepeler projesi çerçevesinde sürdürülen kazılarda Göbeklitepe, Karahantepe gibi 9 noktada çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Necmi Karul, ”Bu çalışmaların sonuna geldik. İçinde bulunduğumuz ‘D’ yapısı Göbeklitepe’deki bu yılın önemli sonuçlarından, önemli eserlerden birinin bulunduğu yerdir.

 

 Göbeklitepe'de şu anda içinde bulunduğumuz dev yapının içerisinde açığa çıkarılan bir yaban domuzu heykeli yer alıyor. Domuz heykeli, yapının çok tanımlı bir noktasında yani merkezdeki iki dikili taşın ortasındaki aksın bir kenarında bulunuyor. Genelde bu tür yapılarda da bu konumların, binanın geri kalanından farklılaştığını görüyoruz ve özgün konumda eserleri buraları bıraktıklarını, yapılar gömülürken de bilinçli olarak o eserlerin yerinde dikili taşlar gibi korunduklarını biliyorduk. Bunlara ilişkin de çok fazla buluntumuz yoktu.

 

 En azından 'D’ yapısının bu bölümleri henüz kazılmamıştı. Bu yılki çalışmalarda bu alanda kazıları sürdürdük. Bu heykel, bir yaban domuzunu betimliyor.

 

Burada daha önce karşılaşılan bütün hayvanlarda olduğu gibi atak pozisyonunda olması, dişlerinin görünür yani bir saldırganlığın vurgulanıyor olması dikkat çekiyor. Yine bu dönem heykellerinde cinsiyet ayrı heykellerin veyahut da kabartmaların hepsinde eril bireyleri temsil edeceklerini biliyoruz.

 

Bu heykelin farklılığı da boyalı olması. Yani dili ve üzerindeki kıl tabakasının özgün renklerinde boyalı yapılmış olmasıdır. Bu durum eseri farklılaştırıyor.

 

Sonuç itibarıyla Göbeklitepe, UNESCO miras listesine giren ama keşifleri sonlanmayan ve bundan sonra da bizi heyecanlandırmaya devam edecek yerleşim yerlerinden bir tanesi” ifadelerine yer verdi.

 

  "Bizim için çok heyecanlı bir buluntu"

  Göbeklitepe alanındaki kazılara katılan Alman Arkeoloji Enstitüsü Koordinatörü Lee Claere ise, “Alman Arkeoloji Enstitüsü olarak 1995’den beri Göbelitepe’de çalışıyoruz. Evet son zamanda yani bu sene kazımızı yaptık. Kazılar çok iyi geçti. Bu sene bu yaban domuzu heykelini bulduk. Çok önemli bir buluş, çok büyük bir heykel. 130 santim, vücudunda boya da var, görüyoruz. Dili kırmızı, siyah, beyaz renkler de var. O yüzden bizim için çok heyecanlı bir buluntu. Çok mutluyuz" diye konuştu.