WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
DÜNYA

Xi’den Afrika Birliği Zirvesi’ne tebrik mesajı

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 39. Afrika Birliği Zirvesi'nin toplanması vesilesiyle Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Angola Cumhurbaşkanı Joao Goncalves Lourenco ile Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Mahmud Ali Yusuf'a mesaj göndererek Afrika ülkelerine ve halklarına en sıcak tebrik dileklerini iletti.

Xi’den Afrika Birliği Zirvesi’ne tebrik mesajı
Paylaş:

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 39. Afrika Birliği Zirvesi'nin toplanması vesilesiyle Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Angola Cumhurbaşkanı Joao Goncalves Lourenco ile Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Mahmud Ali Yusuf'a mesaj göndererek Afrika ülkelerine ve halklarına en sıcak tebrik dileklerini iletti.

Xi Jinping, büyük değişimlerin hızlandığını ve Küresel Güney'in belirgin şekilde güçlendiğini belirtti. Geçtiğimiz yıl boyunca Afrika Birliği’nin, Afrika ülkelerini birlik içinde yönlendirerek entegrasyon sürecini aktif bir şekilde ilerlettiğini ve Afrika'nın meşru haklarını kararlılıkla savunduğunu kaydeden Xi, birliğin uluslararası konumu ile etkisinin sürekli arttığına dikkat çekti.

Xi Jinping, karmaşık ve değişken uluslararası koşullar altında Çin'in dünya barışını korumaya, ortak kalkınmayı teşvik etmeye ve ortak geleceği hedefleyen birlikteliği inşa etmeye kararlılıkla bağlı olduğunu vurguladı.

Çin’in 1 Mayıs 2026 tarihinden itibaren diplomatik ilişki içinde olduğu 53 Afrika ülkesine yönelik sıfır gümrük tarifesi uygulamasını tamamen hayata geçireceğini belirten Xi, bununla beraber Ortak Kalkınma Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın imzalanmasını teşvik etmeye devam ederek "yeşil koridor"u geliştirmekle Afrika'dan Çin'e ihraç edilen ürünlerin giriş kriterlerini daha da gevşeteceklerine işaret etti.

Xi, “Bu, Çin'in yüksek düzeyde dışa açılmayı genişletmeye yönelik yeni bir girişimidir ve Afrika'nın kalkınması ile Çin ve Afrika'nın modernleşme rüyasını birlikte gerçekleştirmesi için yeni fırsatlar sunacaktır.” ifadesini kullandı.

Xi Jinping, Çin-Afrika diplomatik ilişkilerinin kurulmasından bu yana geçen 70 yıllık süreçte iki tarafın her zaman zorluklarla birlikte mücadele ettiğini ve omuz omuza ilerlediğini vurguladı. Xi, Çin’in, Afrika ile birlikte geleneksel dostluğu gelecek nesillere aktararak, karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini derinleştirmeye, karşılıklı anlayış ve yakınlığı artırmaya hazır olduğunu belirtti.

Hibya Haber Ajansı

Bu haber WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

DÜNYA Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.