İSTANBUL (AA) - Türkiye İş Bankası, farklı tasarımı ve özelleştirilmiş hizmet modeliyle ülkemizin girişimcilik ekosistemine yönelik ilk şube modeli olan Girişimcilik Şubeleri’nin üçüncüsünü Ankara TEKMER’de hizmete sundu.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, şubenin açılışı İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Lüle, Ankara TEKMER Yönetim Kurulu Üyesi Osman Ertürk Özel, Kalkınma Ajansları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknoloji Girişimciliği Dairesi Başkanı Damla Turan ve KOSGEB Teknoloji Yenilik ve Yerlileştirme Dairesi Başkanı Mehmet Görkem Gürbüz ile ekosistem paydaşlarının katıldığı törenle gerçekleştirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sezgin Lüle, Ankara’nın konumu itibarıyla girişimcilik ekosistemi için cazibe merkezi olduğunu belirterek, Ankara Girişimcilik Şubesi’nin TEKMER girişimcilerinin yanı sıra teknoparklar, teknokentler ve üniversiteleri de kapsayan bir sinerji oluşmasına aracılık etmesini hedeflediklerini kaydetti.

Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasında önemli rol oynamaya başlayan startupların, zor filizlenen ve her aşamasında özel bir ihtimamla yaklaşılması gereken yapılar olduğunu ifade eden Lüle, şunları kaydetti:

"Bu nedenle girişimcilik şubelerimizi geleneksel bir şube hizmet modelinden ayrıştırarak girişimcilik ekosistemi paydaşlarının uğrak noktası olacak birer cazibe merkezi olarak tasarlıyoruz. Ankara Girişimcilik Şubemizi de Cumhuriyetin 100. yaşına sayılı günler kala ülkemizin girişimcilik ekosistemine destek vermek amacıyla hayata geçirdik.

Ankara çok kıymetli girişimleri içerisinde barındıran, teknolojik gelişim potansiyeli ile dünya ile yarışacak boyutta kurumlara sahip özel bir ekosistem. Ankara TEKMER de bu ekosistemi görünür kılmaya ve canlı tutmaya çalışan, dünya standartlarında uygulamaları ve paydaşları Ankara’ya getirmeye çalışan özel bir yapı."

Lüle, girişimciliğin tek kazananlı bir oyun olmadığının altını çizerek, "Startuplarımızın büyümesi ve ölçeklenmesi, global oyuna dahil olması ile hepimiz daha iyi bir geleceğe hizmet etmiş olacağız. Bu sadece ekonomik ve iktisadi anlamda değil aynı zamanda dünyamızın, yaşam koşullarımızın da daha iyi olması için bir zorunluluk. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri, savunma sanayii, sağlık ve eğitim gibi dikeylerde de sıçrama yapmamız için startuplara ihtiyacımız var." açıklamasında bulundu.

Osman Ertürk Özel ise iki yıl önce KOSGEB desteğiyle Türkiye’deki ilk özel sektör sermayeli Teknoloji Geliştirme Merkezi’ni kurma fırsatını yakaladıklarını şu anda bünyelerinde 50 girişimciyi barındırdıklarını belirtti.

Özel, "Ankara TEKMER, zamanla girişimciyle yatırımcının buluşma noktası haline geldi. Hatta İstanbul’daki yatırımcı ve girişimcilerin Ankara’daki evi oldu. Yeni talepler artmaya başlayınca bu evi büyütme kararı aldık ve TEKMER Up projesini hayata geçirdik. TEKMER Up ile birlikte 70 girişimciye ulaşan bir hub haline geleceğiz” dedi ve ekledi “TEKMER Up bize İş Bankası’nı kazandırdı. Kendilerine teşekkür ediyorum." yorumunda bulundu.

- "Bakanlık olarak girişimcilik ekosistemini geliştirmek için pek çok faaliyet yürüttük"

Damla Turan, bakanlık olarak girişimcilik ekosistemini geliştirmek için pek çok faaliyet yürüttüklerini açıkladı. Turan, girişimcilerin en önemli ihtiyaçlarından birinin finansmana erişim olduğunu belirtti.

Bu noktada İş Bankası’nın Girişimcilik Şubeleri yaklaşımını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ankara’da bugün TEKMER içinde girişimcilik özelinde bir şubenin açılıyor olması bizim için çok mutluluk verici. Ülkemizde her sene girişimci sayısında, niteliğinde ve Turcorn sayısında çok ciddi artışlar görüyoruz. 2030 yılına geldiğimizde 100 bin teknogirişime ve 100 Turcorn’a ulaşmayı hedefliyoruz. Bu hedefi ekosistem olarak hep birlikte gerçekleştirebiliriz. İş Bankası’nın Ankara Girişimcilik Şubesi’nin de bu konuda önemli katkıları olacağını düşünüyorum."

Mehmet Görkem Gürbüz ise "İş Bankası’nın Ankara Girişimcilik Şubesi, bizim için sıradan bir banka şubesi değil. Girişimcilere doğrudan ulaşabilecek, AR-GE ekosisteminin gelişmesine çok faydasının olacağını düşündüğümüz bir yatırım. KOSGEB olarak biz de bu yapıyla iletişimimizi her zaman kuvvetli tutarak girişimcilerimizi Turcorn’lara dönüştürebilecek bu ekosistemde elbirliğiyle çalışmak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.