İSTANBUL (AA) - Daikin Türkiye, 2014 yılında başlattığı Sakura Kadın Girişimci Projesi ile üniversite mezunu gençlerin girişimcilik potansiyellerini ortaya çıkararak geleceğin iş kadınları olarak iklimlendirme sektörüne ve ülke ekonomisine kazandırmayı amaçlıyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Sakura Kadın Girişimci projesi, aynı zamanda TEGEP'in Öğrenme ve Gelişim Ödülleri yarışmasının "Toplumsal Katkıda Fark Yaratan Gelişim Projesi" kategorisinde "En İyi Proje" ödülünü aldı.

Daikin, 2017 yılında başlattığı Sakura Kadın Teknisyen Projesi ile de iklimlendirme sektöründe teknik alana kalifiye kadın iş gücü kazandırıyor.

Daikin Sakura Kadın Teknisyen Projesi'ne katılan kişiler, iklimlendirme konusunda gerekli altyapıya ulaşmak ve sahada hizmet verebilir duruma gelmek için temel teorik bilgi ve pratik uygulamaları kapsayan, aynı zamanda kişisel gelişimlerini de destekleyecek 12 günlük (96 saat) eğitim programını tamamladı. 2022 yılı itibariyle 13 ilde birçok kadın teknisyen faaliyet gösteriyor.

Daikin'in bu programına katılan kadın teknisyenlerden Halenur Doruk, İstanbul, Tuzla'da, Ebru Karaörs ise Adana Çukurova'da kendi Daikin teknik servislerini açtı. Bugün Daikin Türkiye teknik servisi olarak, iklimlendirme sektöründe ekipleriyle birlikte şantiyelere, evlere giderek arızaları gideriyorlar, proje ve denetleme faaliyetlerine katılıyorlar.

Daikin'in Sakura Kadın Teknisyenler Projesi, rol model olarak gerek iklimlendirme sektöründe gerekse benzer alanlarda diğer kadınları cesaretlendirmeye devam ediyor. Türkiye'de, hatta dünya iklimlendirme sektöründe kadınlara yeni bir çalışma alanı açan bir sosyal sorumluluk projesi olarak büyümeye devam ediyor.

Sakura teknik servis açılışları aralıkta yapıldı. Daikin Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Hasan Önder, Daikin Türkiye Başkan Yardımcısı Hiroyuki Tamura, Daikin Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan Yeşilyurt, Daikin Türkiye Genel Müdür Yardımcıları Olcay Avcı ve Tuncer Gülsaran ile Daikin yöneticileri açılışlara katıldı.

- "Türkiye ekonomisinin daha da güçlenmesi için kadınlara yönelik bu projeler bizi heyecanlandırıyor"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Daikin Türkiye CEO'su Hasan Önder, "2014 yılından beri yürüttüğümüz bu proje ile kadın istihdamı ve fırsat eşitliğini destekliyoruz ve kadının iş gücüne katılımını arttırmayı hedefliyoruz. Daikin olarak 2025 yılına kadar hedefimiz, kendi merkezlerimizde de toplam kadın çalışan sayımızı yüzde 50 oranında arttırmak. Bu doğrultuda da hayata geçirdiğimiz Türkiye ekonomisinin daha da güçlenmesi için kadınlara yönelik bu projeler bizi heyecanlandırıyor." ifadelerini kullandı.

İstanbul, Tuzla'da kendi teknik servisini açan Halenur Doruk da bu sektöre girdikten sonra "Yapabilir miyim acaba?" gibi yargılarını bir kenara bıraktığını ve kendine hedefler belirlediğini aktararak, "İlk hedefim, bu işin kadınlar tarafından da yapılabildiğini ispat edebilmek, ikinci hedefim ise kendi işimin başında durabilmek. Ben hayallerimi yaşadığım yerdeyim. Bence bir kadın tüm hayatı tek başına omuzlayacak kadar güçlü ve özeldir. Yeter ki kendine güveni, Daikin gibi kendini destekleyen bir şirket ve cesareti olsun." değerlendirmesinde bulundu.

Adana,Çukurova'da kendi Sakura teknik servisini açan Ebru Karaörs ise şunları kaydetti:

"Hayallerime ulaşmak için adım adım ilerlediğim, bazen tökezlediğim, zaman zaman omuzlarımda hayatın yükünü hissettiğim bu yolda Daikin'in elimden tutarak 'Sen yaparsın' sözünün gücüyle zirveye ulaştım. Açıkça söylemek gerekirse bu kadarını hayal etmemiştim. Aslında 'daha ne olabilir ki' dediğim kısımda Daikin'in beni şaşırtmayacağının da farkındaydım. Örnek olabilmek, ilham verebilmek, bir kadının hayatına dokunabilmek, bunlar gurur verici. Daikin ailesinin bir bireyi olmaktan dolayı çok mutluyum. Ben de 'kadın yapar' diyorum."