SAĞLIK
Giriş Tarihi : 22-08-2022 10:24

Karanlık dünya, Harran Üniversitesi hastanesinde aydınlanıyor

Harran Üniversitesi Hastanesinde açılan göz bankası ve kornea servisi sayesinde artık görmeyen gözler, ameliyat ve nakille görebiliyor. Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Başkanı Doç. Dr. Ali Şimşek, gerçekleştirdiği iki nakille, iki kişinin görmesini sağladı.

Karanlık dünya, Harran Üniversitesi hastanesinde aydınlanıyor

Kornea servisinin hizmete açılmasıyla birlikte Şanlıurfa ve bölge illerde göremeyenlerin umudu olan Harran Üniversitesi Hastanesi, Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Başkanı Doç. Dr. Ali Şimşek’in yoğun çalışmalarıyla da takdir topluyor.

Doç. Dr. Ali Şimşek, göz bankası ve kornea nakliyle ilgili yaptığı açıklamada, göremeyen kişilerin görmesini sağladıkları için mutlu ve gururlu olduklarını belirterek, şunları söyledi:

“Harran Üniversitesi Göz kliniğimde en önemli projelerimden biri olan göz bankasını Mart 2022’de açtık. Kornea servisimizin ve göz bankasının açılmasında bizim yanımızda olan üst yönetime teşekkür ediyorum. Bu günlerde başarılı iki tane göz naklini gerçekleştirmenin mutluluğunu ve gururunu yaşamaktayım. Hastalarımız 96 yaşındaki Sultan Uçak ve 34 yaşındaki Hatice Kızılkan çok şükür sağlıklarına kavuştu.

Organ yetmezliklerinin tedavisinde çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilse de son dönem doku ve organ yetmezliklerinde asıl tedaviyi doku veya organın donörden (verici) alıcıya nakledilmesi oluşturur. Kornea nakli de gözün önemli bir bölümü olan kornea dokusunun yenilenmesiyle tedavide uygulanan yöntemler arasında yerini almıştır. Kornea naklinde, kornea dokusunun tamamı veya bir kısmının nakledilmesi yapılmaktadır. Kornea dokusu böbrek veya karaciğer dokusu gibi doku uyumu gerektirmediğinden kolaylıkla nakledilir. Kornea nakli genel olarak en başarılı uygulanan nakillerdendir.”

Kornea naklinin korkulacak bir ameliyat olmadığını vurgulayan Şimşek, ameliyatın zor olmadığını kaydederek, şunları söyledi:

“Gözün tamamının değiştiği algısı nedeniyle vatandaşların kornea nakli olmaktan korktuğunu, gözün tamamen değil sadece korneasının değiştiğini vurgulamak istiyorum. Hastaların ameliyat öncesi çok ciddi çekinceleri oluyor. Ameliyatın zor olmadığını vurgulamak istiyorum.

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Kornea Bankası hastaların umudu olacak. Şanlıurfa’mızda daha önce kornea bankası olmadığı için hastalar farklı illere sevk edilmekteydi. İlimiz; tarihi, kültürü, medeniyeti ve nüfusuyla büyük bir öneme sahip olan kadim bir metropoldür. Aynı zamanda Ortadoğu ve bölgemize hitap edebilecek bir kapasiteye sahip Şanlıurfa’mız hak ettiği değer olan göz bankasıyla tanıştı. Hastalarımız, nakillerin ilimizde yapılmasından dolayı ve herhangi bir ücret ödemeden sağlıklarına kavuştuklarından dolayı mutlular.”

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Güzelçiçek de, göz bankası ve kornea servisinin açılmasıyla beraber vatandaşların hastaneye gelerek şifa bulduğunu, bu durumun da kendilerini onurlandırdığını ve mutlu ettiğini belirtti. Bu anlamda büyük çaba sarf eden Doç. Dr. Ali Şimşek’e teşekkür eden Güzelçiçek, şöyle konuştu: “Öncelikle hastanemizde kornea servisinin açılmasından son derece mutluyuz ve gururluyuz. Gözleri görmeyen vatandaşlarımız artık hastanemize gelerek sağlıklı bir şekilde gidebiliyorlar. Kornea servisinin açılmasında büyük çaba sarf eden ve başarılı ameliyatlar gerçekleştiren Ali Şimşek hocama çok teşekkür ediyorum. Tüm hastalarımıza da acil şifalar diliyorum.”

 

ibrahim uyguribrahim uygur