Çin'in Ortadoğu Özel Temsilcisi Zhai Jun, dün Filistin Dışişleri Bakan Yardımcısı Amal Jadou ile telefon görüşmesi yaparak Filistin ve İsrail arasındaki mevcut durumu ele aldı.

Zhai Jun, Çin'in, çatışmaların tırmanması sonucu masum insanlar arasında yaşanan çok sayıda can kaybından dolayı yürekten üzüldüğünü ve Filistin'deki güvenlik ile insani durumun ciddi şekilde kötüleşmesinden derin endişe duyduğunu belirtti. Zhai Jun, Filistin-İsrail meselesinde önceliğin ateşkes ve sivillerin korunması olduğunu vurguladı.

Özel temsilci, uluslararası toplumun birleşerek durumu yatıştırmaya yardımcı olması ve Filistin halkına insani yardım sağlaması gerektiğini ifade etti. Zhai Jun, Filistin-İsrail çatışmasının temel çözümünün "iki devletli çözüm" ilkesine dayalı olarak barış müzakerelerinin yeniden başlatılması ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulması olduğunu söyledi.

Özel temsilci, Çin'in ateşkesi teşvik etmeye ve şiddete son verme çağrılarına devam edeceğini, insani krizin hafifletilmesine yardımcı olacağını, barış görüşmelerini aktif bir şekilde destekleyeceğini ve Filistin meselesine kapsamlı, adil ve kalıcı bir çözüm bulunması için yapıcı bir rol oynayacağını da sözlerine ekledi. Amal Jadou, Çin'e Filistin sorununda sergilediği adil tutum ve barış görüşmeleri yönündeki çabaları için teşekkürlerini iletti.

Amal Jadou, Filistin'deki insani durumun son derece ciddi olduğunu belirterek, uluslararası toplumun sorumluluk alması, ateşkes ve şiddete son verme çabalarını hızlandırması, barış görüşmelerini yeniden başlatması ve "iki devletli çözüm" temelinde bağımsız bir Filistin devletinin kurulması gerektiğini vurguladı. Çin'e olan güvenlerini ifade eden Amal Jadou, Çin'in yapıcı rolünü sürdürmesini temenni ettiklerini söyledi.