WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat
EKONOMİ

Arz endişeleriyle Asya'da nafta marjı son dört yılın zirvesine ulaştı

İstanbul, 3 Mart (Hibya) - Marbaş Menkul Değerler, arz endişeleriyle Asya'da nafta marjı son dört yılın zirvesine ulaştığını bildirdi.

Arz endişeleriyle Asya'da nafta marjı son dört yılın zirvesine ulaştı
Paylaş:

Marbaş Menkul Değerler'in raporunda, 27 Şubat itibarıyla ortalama Etilen-Nafta makasının geçtiğimiz haftaya göre yüzde 10.7 azalış göstererek 154 dolar bandına gerilediği belirtildi. Marjlardaki daralmanın jeopolitik etkilerden kaynaklandığını görülürken şu bilgiler vereildi:

"Sabic iştiraki Petrokemya, Suudi Arabistan’ın Jubail kentinde yıllık 4.000 ton kapasiteli yeni bir etilen oksit katalizörü üretim ünitesi inşa etmesi için Çinli bir yüklenici ile anlaştı.

Arz endişeleriyle Asya'da nafta marjı son dört yılın zirvesine ulaştı.

Hürmüz Boğazı yakınlarındaki gemi saldırıları sonrası sigortacıların bölge kapsamını iptal etmesi, nakliye ekonomisini doğrudan etkilemiştir.

Arz sürekliliğine dair belirsizlik, depolama kapasitesi olan alıcıları stok yapmaya itmekte, bu da kısa vadeli talebi ve primleri daha da yükseltmektedir.

Hindistan'ın en büyük nafta alıcılarından biri olan Haldia Petrochemicals (HPL), Orta Doğu'daki güncel gerilimlerin ardından stratejik bir hamle yaparak iç piyasaya yöneldi.

Güney Kore Sanayi Bakanlığı; İran’daki durumun uzaması halinde nafta tedarikinde aksamalar yaşanabileceğine dair endişeler var.

Yüksek faiz oranları, imalat sektöründeki daralma ve ticaret politikalarındaki belirsizlik nedeniyle küresel kimya piyasası dördüncü yılına giren bir durgunluk içinde. Arz Fazlası küresel etilen ve polietilen döngüsünün en erken 2028 yılına kadar dip noktasına ulaşamayabileceği öngörülüyor.

Küresel etilen pazarı büyüklüğü 2025 yılında 154,12 milyar doları aşmış olup, 2026-2035 yılları arasında yıllık bileşik büyüme oranının (CAGR) yüzde 5,64 olması ve 2035 yılına kadar yaklaşık 266,81 milyar dolara ulaşması beklenmektedir.

Etilen piyasası hacminin yüzde + 1,1 CAGR ile büyüyerek 2035'e kadar 163 milyon tona ulaşması, piyasa değerinin ise yüzde + 1,9 CAGR ile 241 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.

Söz konusu gelişmelere baktığımızda özellikle yeni arz yönlü haber akışlarının fiyatlar üzerinde baskı unsuru olmaya devam ettiğini izlerken jeopolitik gelişmelerin de sektörü ekstra baskıladığını görmekteyiz. Aşağıda belirtilen yumuşak iniş senaryosundan görece uzaklaşıldığını izlerken talep yönlü sorunları da eklediğimizde 2026 yılının da zorlu koşullar altında geçmesini beklemekteyiz. Ek olarak güncel marjların nafta yükselişi sonrasında 120 dolar bandına doğru yakınsadığını görmekteyiz. Etilen nafta makasında negatif yönlü seyir olsa da STAR Rafinerisinin etkisinin pozitif yansımalarını görmeyi beklemekteyiz."

Hibya Haber Ajansı

Bu haber WWW.URFADABUGUN.COM,Urfa’da bugün,Urfa'nın Kültürü,Şanlıurfa Turizmi,Tarihi Şanlıurfa,Urfa Kültür Sanat tarafından yayımlanmıştır. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

EKONOMİ Haberleri

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.