İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2017’de ihalesi yapılan ve 2018 yılında durdurulan Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metrosu çalışmalarında önemli bir aşamayı düzenlenen törenle tamamladı.

2019’da tamamen durmuş ve yüzde 4 seviyesinde kaderine terk edilmiş kazı çalışmaları tamamlanarak hattaki ilerleme yüzde 80 seviyelerine ulaştı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, tamamlandığında; Meclis İstasyonu’nda Üsküdar-Çekmeköy Metrosu; Üsküdar İstasyonu’nda Marmaray, Altunizade İstasyonu’nda Metrobüs, Dudullu İstasyonu’nda Dudullu-Bostancı Metrosu, Sarıgazi İstasyonunda Yenidoğan-Söğütlüçeşme Metro Hatları ile entegrasyon sağlanacak metro hattının TBM çıkış törenine katıldı.

“Finansmanını bulmak bugüne nazaran misli misli kolaydı” diyen İmamoğlu, “2019’da devraldığımız görev anındaki tespitlerimiz bizi son derece üzen tespitlerdi. Çok ihmal edilmiş. Bir geriye dönersek 2015-2016 ve 2017’ye kadar inen ihalelerin 2019’un temmuzuna geldiğimizde durmuş olması, yüzde 0 düzeyinde olması, yüzde 3-4 düzeyinde olması, çok üzücü bir durumdur. Bunu tespit etmemiz lazım. Yine geri dönersek 2015-2016 ve 2017’de ihale edildiğinde bir işin finansmanını bulmak bugüne nazaran misli misli kolaydı. O süreçte bu işin maliyeti bugünün neredeyse yüzde 30, 40 daha ucuzdu.” ifadelerini kullandı

HIZRAY’ın İstanbul’un geleceğini pırıl pırıl bir hale getirecek bir iş olduğunu belirten İmamoğlu, “Cumhuriyetimizin 100. yılında bu projeleri bitirmek, yeni projeleri hazırlamak HIZRAY gibi İstanbul'un en doğusunu, en batısına 55 dakikada, yaklaşık 80 kilometreyi alabilecek ve İstanbul'un nefes almasını sağlayabilecek ulaşımdaki hızı arttırabilecek, İstanbul’un en büyük şikayeti olan ulaşımda birbirine bağlantılı raylı sistem ağının kullanılabilme imkanını arttıracak projenin hazırlık hazırlıklarını büyük oranda tamamlamış bir yönetimiz. Çok vizyon bir iştir. Evet maliyeti yüksek bir iştir. Ama bir o kadar da İstanbul'un geleceğini pırıl pırıl bir hale getirecek bir iştir. İstanbul’un kuzeye doğru nüfus kaymasının baskılanmasını sona erdirecek, yaşadıkları bu kulvarda gerçekten konforlu bir yaşamı elde edebilme fırsatını onlara sunabilecek bir projedir” diye konuştu.

Metro İstanbul şirketinin raylı sistemler ve bütün kurumsal iş birliğinde TRAM34 ismiyle Türk mühendisleri tarafından hayata geçirilen metro araçları üretimini yürüttüklerini ifade eden İmamoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

 Bu aslında Türkiye'de yüzde 100 İstanbul ürünü olacak olan, yüzde 60 yerlilik oranıyla Türkiye'de bu özelliğe sahip ilk raylı sistem aracı şeklinde tasarlanan TRAM34’ü yaşama geçiriyoruz. Bakın birçok iş ve işlem sayabilirim. Sadece raylı sistemlerde az önce yine genel sekreter yardımcımın söylediği o üç depo bitirmek ya da hiç düşünülmemiş. Araç alım meselesi de aslında bu işin en önemli hem ekonomik olarak hem de o olmadan zaten yaptığınız bir işe yaramıyor. Tren alımlarının bile henüz planlanmadığı bir durumdayken onları planlamak ve yüzlerce aracı İstanbul'a kazandırıyoruz.”

2024’ün mart ayında Samandıra’ya kadar olan kısmının hizmete açılacağının altını çizen İmamoğlu, sözlerini şunları diyerek tamamladı:

“Beni dinleyen bütün yol arkadaşlarım, başta bütün siyasi yol arkadaşlarım ve diğer yol arkadaşlarım geleceğinize uzun menzille bakın. Yarına, bir ay sonraya, 6 ay sonraya, üç sene sonrayı değil, 5-10-15 yıl sonraya bakarak planlamalarınızı ve ideallerinizi gözden geçirin ve yenileyin. Biz yolumuza ve önümüze bu gözle bakıyoruz. Bu bağlamda bizimle yol yürüyen bütün arkadaşlarımı silkinmeye, dirilmeye ve geleceğe de bu gözle bakmaya davet ediyorum. Önümüzdeki hedefler büyüktür. Geçmişteki eksiklerimizden, hatalarımızdan ders çıkaracağız. Daha iyiyi, daha güzeli, daha güçlü yapacak bir yolculuğu hep beraber yapacağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bu yönüyle, gururla Çekmeköy Sancaktepe, Sultanbeyli hattının TBM makinasını Bugün yeryüzüne çıkarmış olacağız. Anadolu Yakası'nda inşallah yakın zamanda hızlıca yeni projeleri başlatacağız. Bu projelerin bitmesi bizim için gurur vesilesi aynı zamanda 2024’ün mart ayında Samandıra'ya kadar olan kısmını hizmete açacağız. Daha sonrasını da inşallah 2025’in ilk çeyreğine yetiştirmeyle ilgili Sultanbeyli'yi bir yılı biraz aşkın bir süre içerisinde metroyla buluşturmanın hedefiyle tam gaz yola devam edeceğiz.”

Hibya Haber Ajansı