Bakan Kacır, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına ilişkin, “Çabamız, gayretimiz bir an evvel Filistin’de, Gazze’de acının son bulması; adil bir barışın sağlanması içindir. 1967 sınırlarında, coğrafi bütünlüğü haiz, başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız bir Filistin devleti kurulmalı ve tüm dünya tarafından tanınmalıdır.” dedi.

Bakan Kacır, kuruluşundan bugüne 160 yılı geride bırakan ve Türkiye’nin lider ilim ve eğitim kurumlarından biri olan Boğaziçi Üniversitesi’nin önümüzdeki yıllarda da Türkiye’nin vizyonuna öncülük edeceğini belirterek, "Türkiye son dönemde birçok alanda büyük atılımlar gerçekleştiriyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, “Milli Teknoloji Hamlesi” hedeflerimiz doğrultusunda, kritik teknolojilerdeki yerli ve milli üretim kabiliyetimizi en üst düzeye çıkarıyoruz. Bu doğrultuda; ülkemizin bilimsel bilgi üretme kabiliyetini güçlendiriyor, nitelikli insan kaynağımızı yetiştirirken, Ar-Ge ve inovasyon bilincini toplumun her katmanına yayıyoruz." ifadesini kullandı.

Son 20 yılda TÜBİTAK’ın; akademiye yönelik destek programları kapsamında Boğaziçi Üniversitesinde 591 projeye 1,2 milyar lira hibe aktardıklarını ifade eden Kacır, şunları söyledi:

"Yine bilim insanlarına yönelik burs ve destekleri kapsamında Boğaziçi Üniversitesindeki 6 bin 419 araştırmacı ve öğrencimize 1,5 milyar lira tutarında burs ve destek sağladık. Uluslararası Lider ve Genç Araştırmacılar Programları” ile ülkemize dönüş yapan bilim insanlarımızın Üniversitemiz bünyesinde sürdürdükleri çalışmaları ilgiyle takip ettiğimi belirtmek isterim. Kıymetli bilim insanlarımızın tersine beyin göçü gerçekleştirmesi, bizleri yüreklendiriyor. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda da dünyanın dört bir yanından başarılı araştırmacılar, Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde akademik çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir. “Rekabetçi Sektörler Programı” kapsamında Üniversitemizin yararlanıcısı ve ortağı olduğu yaşam bilimleri ve biyoekonomi alanında iki proje bulunuyor. Programın Ar-Ge ve inovasyon faaliyet alanı altında desteklenen bu projelerin toplam bütçesi yaklaşık 11 milyon avrodur. Ayrıca; Ufuk 2020 ve Ufuk Avrupa Programları kapsamında üniversitemizin, 28 projede yaklaşık 9 milyon avro fon almaya hak kazandığını da ifade etmek isterim."

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Üniversitemiz özellikle yenilikçi teknolojilerde disiplinler arası çalışmalar yürütürken, bu alanlarda ihtiyaç duyulan insan kaynağının geliştirilmesine yönelik çalışmaları da takdirle karşılıyoruz. Bu doğrultuda; “Veri Bilimi ve Yapay Zeka” alanının, Üniversitemizde kurulan yeni bir Enstitü ile desteklenmesine büyük önem veriyoruz. Üniversitemiz bünyesinde yer alan Hedefli Tedavi Teknolojileri Merkezi ile Finans Uygulama ve Araştırma Merkezinin de ülkemizden yeni lider teknoloji girişimleri çıkması için katkı sunacağına inancımız tam. Boğaziçi’nde niteliği ve kalitesi yüksek bir araştırma atmosferi ve altyapısı için gerekli gayreti sürdürmeye hazırız. Bir “bilim üssü” olarak Boğaziçi Üniversitesi, 160 yıllık bilgi, birikim ve tecrübesiyle birlikte, geleceğin Türkiye’sini inşa ederken lokomotif kurumlarımızdan biri olacaktır. Diğer yandan; Üniversitemiz, araştırmacı kimliğinin yanında, aynı zamanda tam bir girişimci fabrikası.  Boğaziçi Üniversitesi’nin, ülkemizin start-up ekosistemine yoğun bir katkısı söz konusu."

 

Hibya Haber Ajansı