İsrail ile Filistin arasında 7 Ekim günü patlak veren çatışmalar 8 gündür devam ediyor. İki taraftan toplam 3 bin 500'ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler, Gazze'deki insani durumun hızla kötüye gittiği uyarısı yaptı.

Filistin ile İsrail arasında neden defalarca çatışma yaşandı? Bunun kökündeki neden, bağımsız Filistin devletinin kurulma arzusunun uzun süredir gerçekleştirilememesi. En son çatışmalar da “tek devletli çözümün” mümkün olmadığını, bunun sadece Filistin ve İsrail'i bir çatışma döngüsüne sürüklediğini bir kez daha kanıtlarken, çözüme giden temel yolun “iki devletli çözümün” uygulanmasından geçtiğini doğruladı. Bu nedenle Birleşmiş Milletler, Arap ülkeleri, Çin, Rusya ve Avrupa Birliği dâhil farklı taraflar, Filistin ve İsrail’i bir an önce ateşkes yaparak çatışmaları durdurmaya, “iki devletli çözüm” ile ilgili görüşme masasına dönmeye ve barış içinde bir arada yaşamaya çağırdı.

Uluslararası toplum tarafından kabul gören "iki devletli çözüm", başkenti Doğu Kudüs olan ve 1967 sınırlarına dayalı bağımsız ve tam egemenliğe sahip Filistin devletinin kurulmasını öngörüyor.

Günümüzde, Filistin ile İsrail arasında tekrar çatışmalar çıkmasıyla her geçen gün daha çok kişi, karşı karşıya bulunduğu tüm zorluklara rağmen “iki devletli çözümün”, Filistin-İsrail sorununun çözümünü sağlayabilecek tek ve alternatifsiz plan olduğunun farkına varıyor.

Hibya Haber Ajansı