Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ile ABD’li mevkidaşı Antony Blinken, dün bir telefon görüşmesi yaparak Filistin ile İsrail arasındaki çatışmaları ele aldı.

Antony Blinken’ın görüşmede, Wang Yi’ye Ortadoğu'ya yaptığı ziyaret ve ABD'nin son Filistin-İsrail çatışmasına dair tutumu hakkında bilgi verdiği aktarıldı.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, görüşmede, ‘‘Filistin-İsrail çatışmaları tırmanmayı sürdürüyor ve kontrolden çıkma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Çin, sivillere zarar veren her türlü eyleme karşı çıkıyor, uluslararası hukuku ihlal eden tüm girişimleri kınıyor. Kendi güvenliğini korumanın masum sivillere zarar verme pahasına olamayacağına inanıyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

Wang Yi, meselenin askeri yollardan bir çıkış yolunun bulunmadığını, ‘‘şiddete şiddetle yanıt vermenin yalnızca kısır döngü yaratacağını’’ ifade etti.

İnsani felaketin daha da büyümesinden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Çinli bakan, uluslararası insancıl hukuka uyulması, insani koridorların açılması çağrısı yaptı. Wang Yi, BM Güvenlik Konseyi'nin krizin çözümü hususunda üzerine düşen rolü oynamasını desteklediklerinin altını çizdi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ayrıca görüşmede ‘‘Filistin sorununda çözüm ‘iki devletli çözüm’ün hayata geçirilmesinden ve bağımsız bir Filistin devleti kurulmasından geçiyor. Arap ve İsrail halkları arasında uzlaşma olmadıkça Ortadoğu’da barış gerçekleşemez.’’ diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, telefon görüşmesinde, ABD’nin de Filistin ile İsrail arasındaki sorunun çözümü için "iki devletli çözümü" desteklediğini belirterek, tansiyonun düşürülmesi ve insani yardım konularında BM’nin rolünü desteklediklerini, bu alanda Çin ile iletişim ve koordinasyonu güçlendirmeye hazır olduklarını kaydetti.

İki bakan ayrıca Çin-ABD ilişkileri hakkında da kısa bir görüş alışverişinde bulundu.

Hibya Haber Ajansı