·         16 Ekim 2023 Pazartesi Türkiye; Konut Satışları (Eylül), Tarım ÜFE (Eylül), Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Eylül) ABD; NY Fed Empire State İmalat Endeksi (Ekim)

·         17 Ekim 2023 Salı Türkiye; Konut Fiyat Endeksi (Ağustos), Kısa Vadeli Dış Borç Stoku (Ağustos) Almanya; ZEW Ekonomik Güven Endeksi (Ekim) ABD; Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar (Eylül)

·         18 Ekim 2023 Çarşamba Çin; GSYİH (3Ç23), Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar (Eylül) İngiltere; Enflasyon Verileri (Eylül) Euro Bölgesi; TÜFE (Eylül) ABD; İnşaat İzinleri (Eylül-Öncü), Konut Başlangıçları (Eylül), Fed Bej Kitap

·         19 Ekim 2023 Perşembe ABD; Philadelphia Fed İmalat Endeksi (Ekim), İkinci El Konut Satışları (Eylül)

·         20 Ekim 2023 Cuma Türkiye; TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi (Ekim), Yurt Dışı ÜFE (Eylül) Merkezi Yönetim Borç Stoku (Eylül) Japonya; TÜFE (Eylül) Çin; PBoC Kredi Ana Faiz Oranı Almanya; ÜFE (Eylül)

- Bu hafta küresel veri takviminde ABD’de sanayi üretimi ve perakende satış hacmi ile konut sektörüne ilişkin bir dizi veri takip edilebilir. Ayrıca, geçen hafta bankalarla başlayan 3Ç23 finansalları devam ediyor. İngiltere, Avrupa ve Japonya’da geçen ayın enflasyon rakamları açıklanacak.

ABD’de salı günü açıklanacak eylül ayı perakende satışlar verisi tüketici harcamalarında son duruma ilişkin ipuçları verecek. Perakende satışlar, yüksek enflasyon ve Fed’in faiz artırımlarına rağmen ağustosa kadar art arda beş ay boyunca yükselmişti. Fed’in para politikasından kaynaklı resesyon endişelerine karşın ABD ekonomisinin yaklaşık üçte ikisini oluşturan tüketim gücünü hala büyük ölçüde koruyor. Bununla birlikte perakende satışlardaki artış 2021 yılının ikinci yarısından beri yavaşlama eğiliminde. Eylülde, perakende satışlarda aylık bazda %0,3’lük artış olduğu tahmin ediliyor. Aynı gün aynı döneme ilişkin ABD sanayi üretimi verileri de takip edilecek. Sanayi üretimi temmuz ve ağustosta aylık bazda büyüme kaydetmişti. Ancak yıllık büyüme hızı 2021’in ikinci yarısından beri azalıyor. ABD’de sanayi üretimi şubat 2021’den beri ilk kez geçen haziran ve temmuz aylarında yıllık bazda küçülmüştü. Eylülde ABD sanayi üretiminde aylık %0,1 artış olduğu tahmin ediliyor.

ABD’de pazartesi günü New York Fed’in, perşembe günü Philadelphia Fed’in imalat endeksleri yayımlanacak. Her iki endeks için de piyasa tahmini ekim ayında genel işletme koşullarında bozulma olduğu yönünde.

Hafta boyunca ABD konut piyasasına ilişkin geçen aya yönelik veri akışı olacak. Çarşamba günü konut başlangıçları ve (Öncü) inşaat izinleri, perşembe günü ikinci el konut satışları yayımlanacak. Konut başlangıçlarının 1,28 milyondan eylülde 1,38 milyona yükselmesi beklenmektedir. İnşaat izinlerinin 1,54 milyondan 1,46 milyona gerilemesi bekleniyor. Konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri yeni konut talebinde son durumu gösterecektir. Konut başlangıçları geçen yılın ikinci yarısından bu yana yavaşlama eğiliminde. İkinci el konut satışlarında ise geçen yılın ikinci çeyreğinde başlayan daha sert bir yavaşlama görülmektedir. İkinci el konut satışlarının 4,04 milyondan eylülde 3,89 milyona gerilediği tahmin edilmektedir.

Piyasalar, geçen hafta banka finansallarıyla başlayan ABD 3Ç23 bilanço sezonunun en yoğun haftalarından birine hazırlanıyor. Hem finans kesimi hem sanayi tarafında pek çok S&P500 devinin bilançoları takip edilecek. Pazartesi günü Charles Schwab, salı Johnson&Johnson, Bank of America, Goldman Sachs, Bank of New York Mellon, United Airlines, çarşamba Tesla, Procter&Gamble, Netflix, Morgan Stanley, U.S. Bancorp, perşembe TSMC ve cuma American Express finansalları izlenebilir.

Çin’de çarşamba günü 3Ç23 GSYİH rakamları ve haftanın son işlem günü Merkez Bankası’nın kredi ana faiz oranı açıklanacak. Piyasanın tahmini büyüme oranının (Yıllık) %6,3’ten üçüncü çeyrekte %4,4 seviyesine gerilediği yönünde. Pekin’in 2023 için yıllık %5 seviyesindeki resmi büyüme hedefinin ıskalanması ihtimali oldukça yüksek. Zira Çin ekonomisi yılın ilk üç çeyreğinde sırasıyla (Çeyreklik bazda) %0,6, %2,2, %0,8 büyüme kaydetti.

- Veri akışı açısından yurt içinde piyasaları yoğun bir gündem bekliyor. Haftanın ilk işlem gününde, TÜİK, eylül ayı konut satış istatistikleri ve tarım ürünleri ÜFE rakamlarını duyuracak. Türkiye genelinde konut satışları ağustosta yıllık %1,1 azalarak 122 bin 91 olurken ocak-ağustos döneminde yıllık %15,5 azalarak 797 bin 418 olmuştu. Tarım ÜFE ağustosta aylık %3,83, yıllık %76,35 artmıştı. Aynı gün Hazine ve Maliye Bakanlığı eylül ayına ilişkin Merkezi Yönetim Bütçe İstatistiklerini yayımlayacak. Merkezi bütçe dengesi ağustosta 51,27mlr TL fazla verirken faiz dışı denge 138,42mlr TL fazla vermişti. Ocak-ağustos döneminde bütçe dengesi -383,38mlr TL açık verirken faiz dışı denge 16,72mlr TL fazla verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) salı günü ağustos ayı Konut Fiyat Endeksini (KFE) yayımlayacak. KFE temmuzda aylık % 7,3, yıllık bazda nominal %94,7, reel olarak %31,2 artmıştı.

TCMB haftanın son işlem gününde bu ayın Piyasa Katılımcıları Anketini yayımlayacak. Eylül anketinde katılımcıların yıl sonu enflasyon beklentisi %59,46’dan %67,22’ye, 12 aylık beklenti %42,01’den %44,94’e yükselmişti. Cari ay sonu politika faizi beklentisi %19,19’dan %30,00’a çıkmıştı. Yıl sonu USDTRY kuru beklentisi 29,82’den 30,14’e 12 aylık beklenti 34,58’den 37,26’ya yükselmişti. TCMB, geçen hafta, temsil gücünü artırmak amacıyla Piyasa Katılımcıları Anketinin güncelleneceğini duyurmuştu. Açıklamada, “Katılım sürekliliğinin sağlanabilmesi için sadece kurumsal katılımcılara yer verileceği, kurumların belirlenmesinde; bankalar için aktif büyüklüğü, aracı kurumlar için aktif/portföy büyüklükleri, yurt dışı yerleşik bankalar için Türkiye'deki portföy yatırım büyüklüğü, finansal kesim dışındaki firmalar için ise sektör seviyesinde aktif/ciro büyüklüklerinin nesnel kriterler olarak esas alındığı” belirtilmişti. Bu hafta cuma günü yayımlanacak Ekim anketi, yeni katılımcı listesiyle gerçekleştirilen ilk anket olacak.

 

Geçtiğimiz Hafta Ne Oldu?

 

- Avrupa hisse endekslerinde geçen hafta karışık bir görünüm sergilendi. Almanya’da DAX Endeksi %0,28 ve Fransa’da CAC 40 Endeksi %0,80 düştü. İngiltere’de FTSE 100 Endeksi %1,40 arttı. EUR/USD paritesi %0,75 düşüşle 1,05 seviyesine indi. Buna karşın Dolar Endeksi (DXY) 106 puandan 106,7 puana yükseldi. Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi ağustosta aylık bazda %0,6 artışla beklentileri aştı. Buna karşın yıllık bazda %5,1’lik düşüş de tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Avrupa lokomotifi Almanya’da da aynı döneme ilişkin sanayi üretimi verileri açıklandı. Buna göre sanayi üretimi aylık bazda %0,2 ile beklentinin üzerinde gerileme kaydetti. Euro Bölgesi’nde Sentix yatırımcı güveni bu ay -21,9 değerini aldı. Yatırımcı güveni piyasa beklentisi kadar düşmese de aşağı yönlü hareketini sürdürdü.

- ABD tarafında Dow Jones Endeksi %0,79 ve S&P 500 Endeksi %0,45 artış kaydetti. Nasdaq Bileşik Endeksi ise %0,18’lik düşüşle 13.407 puana indi. ABD Hazine tahvili faizleri düştü. 10 yıllıkların faizi 19,1bp düşüşle %4,61’e ve 2 yıllıkların faizi 2,5bp düşüşle %5,09’a geriledi. ABD’de eylül ayına ilişkin ÜFE-TÜFE verileri açıklandı. Manşet ÜFE aylık bazda %0,5 ve yıllık %2,2 arttı. Çekirdek ÜFE ise aylık %0,3 ve yıllık %2,7 arttı. Manşet ve çekirdek ÜFE hem aylık hem de yıllık bazda beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Yükselen enerji maliyetleri ÜFE rakamlarında etkili oldu. Manşet TÜFE aylık bazda %0,4 ve yıllık %3,7 arttı. Enerji ve gıda hariç TÜFE ise aylık %0,3 ve yıllık %4,1 arttı. Böylece manşet göstergeler piyasa beklentisini sınırlı aşarken çekirdek rakamlar beklentilere paralel gerçekleşti. Özetle tüketici enflasyonu verileri, güçlü iş gücü piyasasının tüketici talebine pozitif yansıdığını gösterdi. Bu durum enflasyonun Fed’in %2’lik hedefinin üzerinde kalabileceğini işaret etti. Fed’in eylül ayına ait para politikası toplantı tutanakları yayımlandı. Tutanaklar, yetkililerin, enflasyonun Fed’in %2’lik resmi hedefine gerileyene kadar ‘sıkılaştırmacı’ politikanın sürmesinden yana olduğunu gösterdi. Fed yetkililerinin ilave faiz artışının gerekliliği konusunda farklı görüşte olduğuna ancak bir artışın daha ihtimal dâhilinde olduğuna işaret etti. Ülkede, Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi 5,1 puan azalarak 63 değerini aldı.

- Kıymetli madenler, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmanın derinleşeceğine dair beklentilerin etkisiyle sert yükseldi. Ons altın %5,47 değerlenerek 1.933USD’ye ulaştı. Benzer siyasi gerginliklerin neticesinde petrol fiyatları da güçlü arttı. Brent petrol %7’yi aşan artışla varil başına 90USD’den işlem gördü.

- BIST100 Endeksi geçen hafta 8.054-8.518 puan aralığında dalgalandı. Endeks haftayı %4,15 düşüşle 8.113 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 662,16 milyar TL olarak gerçekleşti. USD/TRY kuru %0,68 artarak 27,80 TL’ye ulaştı. EUR/TRY kuru sınırlı düşüşle 29,21 TL’ye geriledi. Gram altınsa hem kur hem de ons altından destek bularak 100 TL değerlendi ve 1.726 TL’ye ulaştı. TÜİK verilerine göre ağustosta perakende satışlar aylık %4,7 azalırken yıllık %17,2 arttı. Böylece perakende satış hacmi bu yılın en yavaş artışını kaydetti. Aynı dönemde sanayi üretimi yıllık bazda %3,1 artarken aylık %0,8 geriledi. Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı ise %9,2’ye düştü. Böylece işsizlik oranı 4. ayda da tek hanede kaldı. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) açıkladığı verilere göre ihracat iklimi endeksi eylülde 49 puanla eşik değerin altında kaldı.

.kaynak Piramit Menlul

Hibya Haber Ajansı