Bitcoin yatırımcı dinamiklerinde önemli değişiklikler gerçekleşiyor. Kısa vadeli yatırımcıların (STH) Bitcoin arzı 13 Nisan 2023’ten bu yana yaklaşık bir milyon BTC azalırken, uzun vadeli yatırımcıların (LTH) arzı aynı dönemde bir milyondan fazla artış gösterdi. Gerçekleşen bu değişiklik, piyasanın uzun vadeli yatırımcılar için olumlu bir şekilde ilerlediğini gösteriyor. Ekim ayına girerken canlı bir başlangıç yapan Bitcoin fiyat hareketliliği, 24 saatlik volatilite 2 Ekim’de yüzde 340’ın üzerine çıkarken bu koşulların devam edeceği öngörülüyor. BTC opsiyon piyasasına bakıldığında ise bahsedilen volatilitenin hala tarihsel volatiliteden daha yüksek olduğu ve ABD hisselerinde gözlemlenen volatiliteyle uyumlu olduğu görülüyor. 

 

BTC korelasyonunun ABD endeksleriyle ayrılmasında da ilgi çekici bir gelişme göze çarpıyor. BTC fiyatının sert bir şekilde 4.200 puan seviyesinden yukarı çıkan S&P500 endeksinden önce mevcut aralığının altına inmesi, BTC’nin hisse senetleriyle olan bağını neredeyse tamamen kopardığını gösteriyor. Aynı zamanda makroekonomi de karışık sinyaller vermeye devam ederken, yumuşak bir iniş yaşanması muhtemel gözüküyor. 

 

Kripto dünyasına ise farklı gelişmeler yaşanıyor. SEC’nin, XRP’nin menkul kıymet olmadığı kararına itiraz etme talebinin reddedilmesiyle birlikte Ripple bir zafer daha kazandı. Ancak bu haber, Avalanche-tabanlı bir SocialFi platformu olan Stars Arena'nın AVAX token’larında yaklaşık 3 milyon dolar kayba yol açan bir güvenlik ihlalinin kurbanı olduğunu duyurmasıyla gündemdeki önemini kaybetti. Kayıpların telafisi için bir fon sağladığını duyuran Stars Arena, merkezi olmayan bir platform olduğu için destekçilerine güven vermemeye devam ediyor. Thorswap ise FTX hack’ine kadar izlenen yasadışı işlemleri tespit ettikten sonra bakım moduna girmek zorunda kalırken, yerel token’ı RUNE yüzde 9 oranında düştü. Platform trading operasyonlarını durdururken, bu sebeple yoğun eleştirilerle karşılaştı.

Hibya Haber Ajansı